Cari Apa Bila Migrain?

Assalamualaikum.
Sebetulnya atiey tak ada pengalaman kena migrain. Sakit kepala berdenyut-denyut sampai kena tidur tu adalah. Tupun sebab tak cukup tidur. Cuma atiey pernah tengok kawan dan kakak yang kena migrain ni.

Masa tu sape yang alami migrain ni nampak macam teruk sangat sakitnya. Baring je tidur sampai takleh buat apa-apa. Asyik pegang kepala dan mydah marah.

Migraine ni berpunca daripada stress dan tekanan melampau. Mungkin masa atiey tengok kawan dulu tu, dia stress dengan study. It's okay. Boleh faham.

Bila dah start keje, jangan ingat migraine boleh hilang. Menghadap bos dan tekanan tempat kerja boleh menambahkan kekerapan nak kena migraine ni.

Selain stress, makanan pun ada kaitan dengan masalah migraine rupanya termasuklah;

-  makan makanan mengandungi Tyramine macam keju
- penggunaan MSG dalam masakan
- Bau asap rokok dan bunyi bising
- Gemarkan minuman berkaffein
- Tekanan
- Tidur yang tak berkualiti dan tak cukup tidur
- perut kosong terlalu lama

Cuba check, ada tak buat benda-benda ni  ? Jangan biarkan tau. Kena kawal dan cari alternatif.
Biasanya pilihan pertama orang akan buat adalah telan panadol. Mula-mula dos rendah. Tapi bila lama-kelamaan, badan dah lali dan terpaksa ambik dos tinggi. Bahaya tuh.

Atiey nak bagi pilihan lain yang lebih selamat. Tahu tak Vitamin B-Complex ni anti-stress? 

Maknanya dia bagus untuk memastikan kesihatan fungsi saraf, sakit kepala, tekanan, kemurungan dan masalah susah tidur.

Atiey sendiri alami masalah susah nak tidur dan sakit kepala yang bedenyut-denyut tapi belum sampai tahap migraine. Bila rasa kepala berat, badan letih memang terus je telan B-Complex ni. Kurang sejam, kepala dah ok.

Kenapa cepat?


Vitamin B-Complex ni vitamin larut air.  Dalamnya ada beberapa gabungan daripada:

- B1 (thiamin)
- B2 (riboflavin)
- B3 (niacin)
- B5
- B6 (pridoxine)
- B12 (cobalamine)
- Folic Asid
- Panthothenic Acid
- Biotin

Selain cegah stress, ia juga mencegah anemia dan baik untuk mata.

Apa Manfaat B-Complex Shaklee??


Membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit, mata, rambut, hati dan mulut serta otot di saluran usus gastro.

Membantu proses penghadaman , menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan.

Apabila diamvil oleh ibu hamil, menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Ia membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

Membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.

Membantu pembentukan sel darab merah yang sihat dan antibodi . Ia juga merangsang pengiran darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, mencegah anemia dan sangat bagus diambil oleh ibu hamil.

Meredakan senggugut, PMS, meredakan kerisauan, keresahan dan madalah penghadaman terutama anda yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.

Atiey rasa kebergantungan terhadap panadol dah hampir tiada sejak atiey kenal B-Complex Shaklee ni. InshaaAllah kalau anda cuba takkan rugi.

Jagalah kesihatan tubuh kita ni sebab dah tak ada gantinya kalau dah rosak. Dengan badan yang sihat, banyak ibadah dan  kebaikan yang boleh kita buat.

Jika ada persoalan atau pesanan, hubungi atiey (013-9218084) atau email ke attieymohamad@gmail.com.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...