Cakkk!
Sekali baca tajuk kat atas macam kelakar tapi itulah kenyataannya tau.
Tapikan, kita tinggalkan dulu hal kambing sekejap ye sebab skang ni musim hujan (kambing tak suka air kot) dan kalau di Pantai Timur dikenali sebagai musim tengkujuh.
(Ok. Takde kaitan ngan kambing pun sebenarnye kan. hehe)
Bila setiap hari hujan, lepas tu panas balik…hujan lagi…kalau jenis yang tak tahan boleh kena selsema dan demam.
(Ok. Takde kaitan ngan kambing pun sebenarnye kan. hehe)
Bila setiap hari hujan, lepas tu panas balik…hujan lagi…kalau jenis yang tak tahan boleh kena selsema dan demam.
Bila sebut selsema, ramai antara kita mengaitkan ia dengan keperluan
vitamin C. Kenapa ya? Sebelum tu, jom kita kenali dulu apa itu vitamin C.
Vitamin C atau asid askorbik (asid L-askorbik atau L-askorbat) merupakan sejenis zat nutrien terpenting yang diperlukan oleh
manusia dan beberapa spesies haiwan
tertentu, dan juga merupakan salah satu dari jenis-jenis vitamin utama.
Dalam keperluan
organisme hidup, askorbat adalah sejenis bahan bersifat anti-pengoksidaan, kerana dilihat mampu
menjaga badan manusia melawan tekanan oksidatif.[1] Ia juga merupakan kofaktor dalam sekurang-kurangnya
lapan tindak balas enzim,
termasuk tindak balas sintesis beberapa jenis kolagen yang boleh menjadi penyebab
simptom kegagalan penerimaan Vitamin C seperti penyakit kancing gigi.[2]
Bagi haiwan, tindak balas
ini adalah penting untuk menyembuhkan luka serta mengelakkan berlaku pendarahan
pada kapilari dan pembuluh darah.
Dari Mana Vitamin C
Boleh Diperolehi?
1- Sumber tumbuhan
Tumbuhan
biasanya merupakan sumber terbaik vitamin C, namun jumlah Vitamin C di dalam
makanan berasaskan tumbuhan adalah bergantung kepada spesies tumbuhan tersebut,
keadaan tanah, suhu dan iklim pertumbuhan tanaman, tempoh masa tuaian, keadaan
penyimpanan dan langkah penyediaan.[3]
2- Sumber haiwan
Hampir semua haiwan, termasuk kambing, menghasilkan vitamin C sendiri. Kambing dewasa yang beratnya kira-kira
70 kg, boleh menghasilkan lebih 13,000 mg vitamin C sehari dalam
keadaan kesihatan normal, tetapi meningkat berkali ganda apabila berdepan
dengan tekanan.[7][8]
Mejoriti
besar spesies haiwan dan tumbuhan mensintensis vitamin C sendiri, maka
sesetengah (bukan semua) keluaran haiwan boleh dijadikan sumber pemakanan
vitamin C.
Vitamin
C banyak dihasilkan di dalam hati dan kurang dihasilkan dalam otot. Namun sejak
otot dijadikan sumber utama bahan daging bagi penggunaan diet makanan harian
manusia di barat, produk haiwan bukanlah merupakan sumber vitamin yang
terpenting lagi. Vitamin C juga terdapat dalam susu ibu, tetapi tidak terdapat dalam susu lembu mentah.[9] Terbukti, susu ibu memang yang
terbaikkk!
Semua lebihan Vitamin C yang tidak digunakan
oleh badan akan disingkirkan melalui sistem ginjal dan dibuang melalui air
kencing.
3- Penyediaan makanan
Vitamin
C mengurai dalam
keadaan tertentu, terutamanya ketika memasak makanan. Tumpuan Vitamin C dalam
pelbagai bahan makanan beransur berkurangan seimbang dengan suhu tempat
simpanannya,[12] jadi pemasakan boleh
mengurangkan kira-kira 60% kandungan Vitamin C dalam sayur-sayuran kerana
pemusnahan enzim mendadak yang lebih menjadi sekitar takat didih.[13] Makin
lama memasak, makin banyak juga vitamin yang hilang, begitu juga dengan
bekas makanan buatan tembaga yang memangkinpenguraian.[14]
Satu
lagi punca kehilangan vitamin C dalam makanan adalah larut lesap,
iaitu vitamin yang larut air melarut dalam air masakan, kemudian dibuang tanpa
gunanya. Bagaimanapun, vitamin C tidak melarut
lesap dalam semua sayuran pada kadar yang sama; kajian menunjukkan
bahawa brokoli kelihatan lebih mampu mengekalkan
lebih banyak vitamin C berbanding jenis sayur yang lain.[15] Kajian juga menunjukkan bahawa
buah-buahan yang yang baru dipetik tidak kehilangan nutrien penting apabila
disimpan dalam peti sejuk selama beberapa hari.[16]
Selain dari sumber-sumber yang disebut di atas, ada satu lagi sumber Vitamin C yang sangat menakjubkan. Ada beberapa pengguna dan pengamalnya telah berkongsi testimoni dan pendapat yang sangat positif. Kenapa?
Semua lebihan Vitamin C yang tidak digunakan
oleh badan akan disingkirkan melalui sistem ginjal dan dibuang melalui air
kencing.
Ok, disebabkan tak semua vitamin c yang kita makan tu dapat diserap oleh badan secara total. Jadi, Vitamin C Sustained Released yang diperkenalkan oleh Shaklee ni bertindak melepaskan sejumlah keperluan untuk badan secara berperingkat.
Maknanya, ianya tidak akan dibazirkan melalui penyingkiran oleh badan. HEBAT!
Secara keseluruhannya, Vitamin C Shaklee memberi beberapa manfaat utama kepada pengamalnya:
1-Membentuk kolagen
2-Membaiki simptom pendarahan
3-Peningkatan sistem imun badan
4-Melawan kanser
5-Mencantikkan kulit
6-Baik untuk insomnia
7-Kekalkan kolestrol sihat
Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:
Rafhati Mohamad Napi
♥ sms/whatsApp: 013-9218084
♥ Emel : are_t84@yahoo.com
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey
No comments:
Post a Comment