Berita Terbaik Yang Ingin Diketahui Oleh Pesakit Gout

Attiey - 0139218084

Apa sebenarnya penyakit gout ni? Dah lama ati dengar tapi tak pernah nak ambik tahu tentang perihal penyakit ni. Salah satu sebabnya tak pernah jumpa dan tak pernah tengok secara real. Setakat dalam tv dan mr google tu banyaklah.

Penyakit Gout – Tanda, Rawatan Dan Pencegahannya

 Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).

Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi. Seingat ati, ati mula kenal penyakit ni masa form 3.

Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.pakcik yang ati jumpa tu pun umur dalam 50-an.

Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid. Jadi, adakah wanita tak perlu risau? Hehehe.

TANDA GOUT
Lazimnya menyerang ibu jari kaki.
Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.

Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari. 

KOMPLIKASI

Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan di panggil ’tophi’. Pakcik yang sangat peramah tempoh hari siap tunjuk satu satu jari dia yang memang agak teruk dah. Bengkok bengkok dah semuanya.

Dalam saluran urinari (air kencing), ia boleh berkumpul membentuk ’batu karang’.

Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti:
Kegemukan
Darah tinggi
Hiperlipidemia
Diabetes  

RAWATAN
Gout adalah suatu penyakit yang boleh sembuh tetapi anda harus mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya.

Rawatan serangan akut
Rawatan Jangka Panjang

Oleh kerana gout disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam badan, anda haruslah mengelakkan faktor-faktor yang boleh menambahkan paras asid urik. 

ELAKKAN MAKAN atau KURANGKAN MAKAN
Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otakIkan bilis, kembung, sardin
Daging cincang
Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang
Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
Peanuts, lentil, beans and peas
Poultry
Roti jagung dan bijirin 

Tetapi tahukah anda bahawa Shaklee sebenarnya menyediakan supplemen yang amat sesuai untuk pesakit gout?
Jangan takut untuk mencuba kerana supplemen Shaklee adalah diperbuat dari bahan semulajadi dan tiada kesan sampingan seperti vitamin sintetik yang lain.

Antara supplemen yang disyorkan untuk membaiki keadaan pesakit gout ialah

1- Alfalfa berfungsi menyah toksin dari tubuh badan secara semulajadi dan selamat bahkan turut menyingkirkan asid urik dalam badan.

2- Performance Drink yang mengekalkan kandungan cecair dalam badan. Namun, perlu juga mengambil air masak cuma sedikit sedikit tetapi kerap.

3- Omega Guard adalah untuk memberi keselesaan kepada sendi.

Jangan terpengaruh dengan dakwaan dakwaan bahawa vitamin shaklee bahaya terutama omega guard kerana omega guard shaklee telah melalui 3 peringkat saringan dan terbukti minyak omega yang terbaik.

Jika anda yang membaca post ini berminat untuk mendapatkan set gout ini, boleh hubungi Attiey di 0139218084 sms atau whatssup.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...