Blog Archive

April 26, 2018

Polip Usus. Berbahayakah?


Polip usus besar adalah sekumpulan kecil sel yang membentuk lapisan pada dinding  usus. Kebanyakan polip usus besar tidak berbahaya, tetapi  ada beberapa polip usus boleh berkembang menjadi kanser kolon. kanser kolon ini  sering membawa maut jika lewat disedari.


Terdapat dua kategori utama polip, bukan neoplastik dan neoplastik. 

1/Polip non-neoplastik termasuklah  polip hiperplastik, inflammatory  polip dan polip hamartomatous. Jenis polip ini biasanya tidak menjadi kanser.

2/Polip neoplastik pula adalah  adenomas dan  serrated types.


Pada umumnya sekiranya lebih besar polip , semakin besarlah risiko  kanser, terutama dengan polip neoplastik.


Sesiapa sahaja boleh mempunyai  polip usus.
Anda berisiko tinggi jika anda berumur 50 tahun atau lebih, berat badan berlebihan atau perokok, atau mempunyai riwayat peribadi atau keluarga yang ada polip usus atau kanser kolon.


Polip kolon selalunya tidak menunjukkan  gejala. Jadi,  penting untuk anda menjalani ujian pemeriksaan biasa, seperti kolonoskopi, kerana polip kolon yang terdapat pada peringkat awal biasanya boleh dikeluarkan dengan selamat dan lengkap. Pencegahan terbaik untuk kanser kolon adalah pemeriksaan biasa untuk polip


Untuk menjaga kesihatan usus besar, anda perlu menjaga pemakanan. Minumlah air masak yang mencukupi sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Banyakkan pengambilan sayur-sayuran dan makanan berserat untuk "membersihkan" bahan yang tidak diperlukan di dalam usus.

Pengambilan supplemen seperti Herb-Lax juga bagus untuk membantu proses pencernaan agar lebih lawas. ia merangsang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut terhadap najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh anda.


Alfalfa Complex sesuai diamalkan bersama untuk membantu  fungsi saluran  penghadaman dan mencegah sembelit, kembung, ulser gastrik dan hyperacidity. Ia juga makanan yang beralkali dan boleh membantu mengembalikan kenormalan badan berasid, menyingkirkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon darah dan mencantikkan kulit serta otot.


Jagalah kesihatan usus kita dan amalkan gaya hidup sihat termasuk bersenam.

Atiey Mohamad Napi
0139218084

No comments:

Post a Comment

Featured Post

Bagaimana Nak Cepat Sembuh Selepas Bersalin?

Hai mommies semua. Assalamualaikum. Tengah menghitung hari turun tanda untuk bersalin ke? Dah siap segala keperluan pakaian baby dan...