Blog Archive

August 4, 2017

Apa Sebenarnya Kolik Di Kalangan Bayi?


Kolik bayi adalah keadaan di mana bayi menangis dengan  kerap  untuk tempoh yang panjang tanpa apa-apa sebab yang jelas. Keadaan ini biasanya muncul dalam beberapa bulan pertama kehidupan bayi dan akan hampir selalu hilang dengan serta-merta  sekitar usia  bayi itu hampir lapan bulan. Kolik pada  bayi  lebih kerap berlaku pada  yang diberi botol (menyusu botol), tetapi juga boleh terjadi pada bayi yang diberi susu ibu.


Apa Itu Kolik Di Kalangan Bayi?
Kredit: Google


Punca terjadinya kolik  pada bayi belum  diketahui secara terperinci. Lagipun kekerapan bayi menangis antara satu sama lain pun tak sama. Jadi tidak ada persetujuan umum mengenai definisi kolik bayi. Cuma  ibu bapa harus ingat bahawa keadaan ini  boleh hilang  dalam masa tertentu. Ia bukan gangguan yang memerlukan rawatan khusus dengan segera. Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada  bayi itu mengalami  kolik adalah dengan  mengetepikan sebab-sebab lain seperti lapar atau lampin yang perlu ditukar.


Walaupun penyebab sebenar kolik bayi tidak diketahui pada masa ini, ahli perubatan profesional  telah membuat beberapa pemerhatian tentang mengapa keadaan itu mungkin dialami oleh bayi baru lahir. Apabila dilahirkan, bayi mungkin masih mempunyai sistem pencernaan yang tidak matang.


Sistem gastrointestinal sebenarnya hanya baru mula belajar untuk berfungsi. Otot pencernaan mungkin belum menghasilkan irama yang tepat untuk memindahkan makanan dengan cekap melalui saluran pencernaan. Ini mungkin menyebabkan gangguan perut yang kerap dan tidak selesa pada bayi dan mungkin dapat menjelaskan mengapa terdapat keadaan seperti kolik bayi dan mengapa hampir semua bayi menghidap kolik dalam tempoh enam atau tujuh bulan pertama kehidupan.
Penjelasan lain untuk kolik bayi, ia mungkin melibatkan ibu. Ada  makanan tertentu yang dimakan oleh ibu menyusui yang mungkin mengandungi bahan kimia dan alergen  yang dapat mengakibatkan ketidakselesaan  dan gangguan pencernaan pada bayi.


Melalui penyusuan, makanan  bergas dan yang boleh menyebabkan ketidakselesaan perut  boleh disalurkan ke bayi melalui susu ibu dan menyebabkan gas dan kembung pada bayi. Bayi sering menelan udara semasa memberi makan atau semasa menangis, yang mungkin akan meningkatkan gas dan kembung dan menambah beberapa ketidakselesaan kepada bayi.


Pada masa ini tiada rawatan perubatan yang diterima umum untuk kolik bayi. Pakar perubatan mungkin mengambil pendekatan yang berbeza dalam usaha merawat keadaan. Ramai doktor percaya bahawa kolik bayi kini tidak dapat dibasmi, dan sebaiknya dibiarkan lazimnya dijalankan. Apa yang boleh dilakukan ibu adalah cuba menjadikan bayi selesa. Langkah-langkah menenangkan, seperti penggunaan pacifier dan buaian secara  lembut mungkin berkesan untuk menenangkan bayi semasa menangis.


Sesetengah ibu bapa boleh bergilir- gilir  memegang bayi dalam posisi tegak atau duduk  yang juga boleh membantu  mengurangkan rasa sakit dan menangis bayi. Ubat-ubatan homeopati tertentu juga boleh digunakan sebagai pilihan yang sangat baik untuk merawat gejala-gejala kolik bayi. Rawatan homeopati dianggap selamat dan bebas alergen tanpa kesan sampingan yang diketahui. Ia bergantung kepada ibu bapa untuk mempertimbangkan alternatif tersebut selagi mereka mendapati ia sangat berkesan dalam menangani gejala kolik.


Featured Post

3 Cara Hadapi Masalah Pedih Ulu Hati/ Heartburn Semasa Hamil

Fasa awal kehamilan merupakan satu tempoh yang mencabar ketahanan seseorang wanita. Satu keadaan yang paling tak selesa adalah rasa loya dan...