Blog Archive

July 31, 2017

Bayi Menyusu Susu Ibu Lebih Mudah Mengalami Kolik?

Credit: www.survivorsguidetocolic.com


Sebaik sahaja bayi baru sahaja dilahirkan, doktor menggalakkan agar ibu menyusukan bayi. Ini kerana susu yang keluar sebaik sahaja ibu melahirkan  mengandungi nutrien dalam kepekatan yang sangat bagus untuk bayi. Ia juga mempunyai antibodi, yang menjadi barisan pertahanan pertama terhadap bakteria dan virus berbahaya.


Kajian menunjukkan bahawa seorang ibu boleh terus menyusu anak sehingga mencapai umur 4 tahun. Tetapi kerana ketika usia sebegitu, ramai bayi dah mula mempunyai gigi, kebanyakan ibu memutuskan untuk menggunakan pam atau menukar ini untuk susu buatan.


Salah satu cabaran pertama yang  ibu bapa akan hadapi dalam  tempoh enam bulan pertama adalah keadaan di mana bayi mengalami masalah kolik atau kembung perut. Pada waktu ini, bayi akan menangis tanpa alasan dan boleh berlarutan selama dua hingga tiga bulan.


Sesetengah doktor percaya bahawa kolik berpunca daripada  penyusuan secara terus oleh ibu kepada bayi. 


Terdapat dua teori yang menjelaskan perkara ini. Yang pertama adalah kerana bayi yang menyusu susu ibu  juga  menyedut  sejumlah udara. Sebab itulah ibu disarankan supaya menyendawakan bayi terlebih dahulu sebelum mereka dibaringkan di tempat tidur. 


Yang kedua adalah dari jenis makanan yang  ibu makan. Makanan yang dipercayai bergas, yang dicerna dan akhirnya berpindah  kepada bayi dalam bentuk susu yang menyebabkan kolik berlaku.


Sehingga sekarang, tiada  bukti yang mencukupi untuk  menunjukkan  terdapat hubungan antara menyusu dan kolik ini. Percaya atau tak,  perkara macam ni lebih kerap berlaku  kepada  bayi yang menyusu botol daripada bayi menyusu terus dari ibu. Nampaknya, teori kedua lebih dekat dan bermakna ibu hanya perlu mengawasi  makanan yang dimakan supaya keadaan ini tidak berlaku. Kurangkan atau hentikan terus makanan yang boleh menyumbang kepada masalah ini.


Mereka yang tidak dapat melakukannya boleh meminta bantuan daripada pakar diet supaya hidangan tertentu boleh diganti untuk sesuatu yang lain.


Pemilihan  makanan dan pastikan  bayi disendawakan  hanya  antara  cara yang boleh digunakan untuk mengendalikan bayi kolik. Selain itu, ibu juga boleh meletakkan bayi  pada bahu dalam posisi memeluk atau dalam gerakan berbuai. Sesetengah ibu juga selesa untuk menyanyikan lagu lullaby  sebagai cara membuat bayi itu kembali tidur.


Ibu bapa juga boleh meletakkan pemain CD berhampiran buaian yang akan memainkan lagu-lagu nurseri. Ini akan berfungsi sebagai latar belakang supaya bayi tidak akan bangun dari bunyi yang datang dari luar bilik atau rumah.


Semasa siang hari, bayi kolik juga boleh disembuhkan dengan mandi air suam atau urutan. Ini kerana orang dewasa yang tertekan kadang-kadang menggunakannya untuk melepaskan ketegangan dalam otot, yang menjadikannya berfungsi untuk kanak-kanak.


Sekiranya bayi telah mempunyai beberapa batang  gigi, mungkin boleh dibantu dengan memberi puting tiruan. Ini kerana ada sesetengah bayi menangis apabila dia tidak menyedut sesuatu dan alat ini boleh berfungsi sebagai pengganti payudara ibu.


Tidak ada yang salah jika doktor mengklasifikasikan bayi sebagai kolik. Perlu ibu bapa tahu bahawa ia adalah keadaan yang normal. Menangis adalah cara untuk bayi meminta perhatian yang akan berfungsi sebagai panggilan  untuk ibu bapa.


Apa nak buat? Cuba fahami dan  sedar bahawa ibu bapa hanya perlu bertahan dalam  melalui fasa ini. Lagipun, bayi kolik adalah keadaan dimana setiap keturunan ada melaluinya yang bermaksud perkara yang sama berlaku kepada ibu dan bapa bertahun-tahun yang lalu.

Sabar dan nikmati moment indah ini kerana bukan semua dapat merasai pengalaman menjadi seorang ibu dan ayah.

Featured Post

3 Cara Hadapi Masalah Pedih Ulu Hati/ Heartburn Semasa Hamil

Fasa awal kehamilan merupakan satu tempoh yang mencabar ketahanan seseorang wanita. Satu keadaan yang paling tak selesa adalah rasa loya dan...