Skip to main content

Perkongsian: Boleh Ke Berpantang Dengan Vivix?

Assalamualaikum. Saya Amanie, seorang ibu yg masih lagi dalam tempoh berpantang semasa testimoni ini ditulis. Saya ingin berkongsi mengenai Set Kehamilan dan Berpantang Shaklee yang saya amalkan semasa hamil dan berpantang anak pertama pada 2 May baru2 ini.
.



Sepanjang tempoh kehamilan dan berpantang, produk2 shaklee yg saya ambil ialah Esp, Sustained Released Vitamin C, Vitalea Iron Formula, Ostematrix, B-Complex, Omega Guard, Alfalfa, Lecithin, Gla Complex, dan Zinc Complex.
.

Memandangkan ini adalah pengalaman pertama saya hamil dan berpantang, alhamdulillah banyak Shaklee Effect yang saya dapat yang boleh dikatakan agak seronok bagi saya.
.

Saya dijangka bersalin pada 11 May. Tapi mungkin baby tak sabar nak keluar agaknya. 1 May pukul 10.45 malam saya dgn suami ke hospital memandangkan contraction makin kerap dan ada darah dengan lendir dari tengah hari. Kami terus ke emergency exit, sambil2 tunggu suami settlekan deposit dan apa2 yg patot, sempatlah layan Facebook sekejap.
.

Kemudian nurse datang bawakkan wheelchair utk masuk ke labour room. Sempatlah kami berselfie dulu sebelum ke labour room. Kikiki.. Masa on the way ke labour room tu nurse tanya saya "anak ke berapa ni puan?" Saya pon jawab la anak first ni. Die pon dah macam terkejut. Sambil gelak2 die cakap "nampak macam relaks je. Tak nampak macam nak bersalin pon. Kalau orang lain anak first cuak takut sume ada" saya dah dengar macam tu kelakar pon ada, pelik pon ada, bangga pon ada. Hahaha.
.

Sampai aje ke labour room, tukar pakaian dan check bukaan dah 2cm.! Terkejut jugak. Masa kat rumah tadi pon teragak2 lagi nak pergi ke tak hospital sebab rasa macam boleh tahan lagi. Tapi risau sebab darah masih keluar jadi pergilah menapak ke hospital.
.

Alhamdulillah walaupun dari pukul 11 malam kat labour room, saya masih lagi bertenaga untuk lahirkan anak saya pada pukul 6.37 pagi tanpa epidural. Kira okay la kan untuk anak pertama.
.

Ini adalah antara Shaklee Effect yang saya dapat sepanjang tempoh kehamilan dan berpantang bersama produk Shaklee.
.

✔ Tiada lagi masalah rambut gugur sejak dari zaman Diploma. Makan maggi banyak la ni.

✔ Jarang sembab kaki. Sepanjang tempoh kehamilan ada la dalam 2 3 kali macam tu je kot kaki sembab. Itupon sebab duduk lama sangat atau berdiri lama sangat.

✔ Tiada migrain atau pening kepala

✔ Tiada masalah sembelit semasa hamil dan berpantang

✔ Tiada masalah kejang kaki, kejang perut atau simpul mengkarung

✔ Tiada morning sickness

✔ Tiada kemurungan atau gangguan emosi (stress)

✔ Badan cergas seperti bateri fully charge. Dicember 2015 masa kandungan dalam 5 bulan kami pindah rumah. Alhamdulillah sangat bertenaga pergi survey dan tengok rumah, packing barang dalam kotak siap angkat dan susun kotak yang dah diisi berpuluh kotak. Kena marah dengan suami letak tepi. Haha

✔ Koyakan semasa bersalin kurang dari 1cm. Kira okay la kan untuk anak pertama dengan berat 3kg.

✔ Luka jahitan bersalin sembuh dalam masa 2 minggu

✔ Tiada stretchmark semasa hamil dan selepas bersalin

✔ Hari kelima berpantang dah boleh jalan laju mcm org tak bersalin. Yg paling best family dan kawan2 datang melawat kat rumah cakap "tak nampak macam orang bersalin pon".

✔ Berat turun tanpa sedar. Berat asal sebelum hamil 46kg. Berat akhir kehamilan sy 59.4kg. Selepas 25hari pantang berat dah turun 47kg. Sepupu datang rumah tengok saya terus cakap "tak gemuk pon?" Kena gemuk ke?

✔ Susu banyak melimpah ruah. Alhamdulillah rezeki baby saya dapat buat stok ebm dari hari ke-3 berpantang lagi.

✔ Kurang stress walaupun tak cukup tidur baby nak menyusu tengah malam, menangis, tukar pampers, pump susu dll

✔ Kurang bengkak susu tapi susu masih banyak. Sekali pump dapat 10oz. Seronok tengok.
.

Untuk ibu2 yang sedang hamil, set kehamilan dan berpantang Shaklee sememangnya pilihan yang terbaik untuk ibu-ibu mengharungi fasa2 terindah dalam hidup dengan lebih ceria, bahagia dan menyeronokkan. InsyaAllah.



Jika berminat untuk mendapatkan Vivix, hubungi Atiey untuk pesanan atau pertanyaan. 
Boleh juga jika anda ingin membuat pesanan sendiri pada link "ESell" di bawah. Klik pada gambar dan sekiranya inginkan bantuan, hubungi Atiey.

Order Vivix Sekarang!


Free Consultation istimewa untuk customer Attiey…terima kasih! Attiey : 0139218084

Comments

Popular posts from this blog

Tanda - tanda Jahitan Episiotomi Anda Terbuka dan Komplikasinya

Jahitan terbuka memang menakutkan. Bagi yang pernah mengalaminya mesti akan panik dan trauma. Ini biasa berlaku kepada yang baru pertama kali bergelar ibu.


Sebenarnya episiotomi dan ceasarean adalah dua jenis luka yang memerlukan penjagaan sepanjang waktu. Tempoh yang memberi risiko untuk jahitan itu terbuka adalah dalam dua minggu selepas bersalin dan ianya hanya jika tidak dijaga dengan teliti.


Menurut Pakar Perunding O&G dari Pusat Bersalin Barakah, Bandar Puteri Klang, Dr Khairiah Seman menyatakan bahawa kebanyakan kes jahitan terbuka adalah disebabkan jangkitan kuman pada luka bersalin.


Tanda-tanda Jahitan Terbuka

Ibu akan berasa sakit yang amat atau melebihi dua hingga tiga hari. Seingat Atiey, sakit akibat episiotomi hanyalah sekitar 2  hari sahaja. Jika kesakitan tu berlarutan, mungkin jangkitan kuman dah berlaku. Jumpa doktor segera untuk pastikan adakah jahitan tu dah terbuka atau sebaliknya.

Sekiranya ada tanda-tanda seperti bengkak, merah, bernanah atau keluar apa saja…

Cara Makan Sustained Release Vitamin C Yang Betul dan Selamat Supaya Lebih Berkesan

Berapa biji sepatutnya pengambilan vitamin c kita setiap hari? Pernah tahu tak atau cukup sekadar makan sebiji oren sehari je?

Kalau ikut saranan dari FDA, kita memerlukan 75mg vitamin c setiap hari untuk mantain kesihatan.

Bagaimana nak dapatkan bekalan vitamin c yang optimum? Kalau nak tahu, vitamin c ni sensitif pada suhu panas tau. Buah yang duk ada kat pokok dengan buah yang kita dah petik tu pun dah berbeza kandungan vitamin c nya. Sangat sensitiflah.

Sebab tu saya suka untuk syorkan supaya kita amalkan Sustained Release Vita-C Plus ni.

Sebotol mengandungi 180 tablet.
Satu tablet pula mengandungi lebih kurang 1000mg dan berat satu tablet adalah 992mg.


Tadi kata FDA sarankan ambik cuma 75mg. Tapi ni dah sampai 1000mg satu tablet. Tak lebih ke?


Ok, sebenarnya dalam satu tablet tu Absorbic Acid hanyalah 500mg manakala selebihnya adalah Bioflavonoid untuk penyerapan yang lebih berkesan.


Tapi 500 mg masih banyak kan.


Vitamin C Shaklee ni diformulasikan dengan teknologi pe;epasan sec…

Air Kencing Berbuih? Ketahui Cara Kawal Protein Dalam Urin

Assala,mualaikum

Hari ni dah berapa kali u'olls buang air kecil? Pastikan minum air masak secukupnya untuk melancarkan proses pembuangan air kecil tau.

Apasal tanya pasal air kecil pulak ni kan..

Sebelum terhasilnya air kencing (atau air kecil), dah jadi tugas buah pinggang kita untuk menapis cairan tubuh dan nutrisi termasuk protein sama ada untuk dikeluarkan melalui urin atau disimpan.

Umumnya, molekul protein adalah lebih besar namun adalah normal jika sesekali terdapat dalam urin kita.

Namun, sekiranya berlebihan ia adalah berbahaya kerana boleh menyebabkan jangkitan pada ginjal/saluran tertentu. Apabila terjadinya perkara ini, langkah seterusnya perlu diambil iaitu dapatkan rawatan.

Bagaimana nak tahu sama ada protein dalam urin kita tu normal atau berlebihan?

Pernah dengar air kencing berbuih? Ya, itu adalah antara petanda bahawa terdapatnya protein yang berlebihan dalam urin anda.

Apa penyebabnya?
-Masalah berkaitan  buah pinggang
-Diabetes
-Hipertensi
-Masalah jantung yang…

Bagaimana Cara Mengatasi Masalah Mudah Pening dan Mudah Pitam Tanpa Perlu Makan Hati Lembu ?

Pernah tak rasa macam nak pitam atau pun pening bila nak bangun lepas duduk lama sangat. Kadang-kadang bila tundukkan kepala dan angkat dengan cepat?


Agak-agakla kan....kenapa jadi camtu ek? Rasa cam gelap mata sekejap.. Ada kaiatan dengan masalah kesihatan ke?


Biasanya bila jadi camtu, rata-rata kita anggap tu benda biasa je dan selalunya takkan berpanjangan. Betul tak? Tapi, sebenarnya kita kena tahu bahawa perkara yang kita anggap biasa tu boleh mengundang risiko di luar jangkaan.

Ini kerana ia sebenarnya  menandakan tekanan darah ketika itu adalah rendah. Jika kita mengalami tekanan darah rendah, ia menandakan bahawa anda mungkin menghidap penyakit-penyakit tertentu yang boleh memudaratkan.

Macam mana nak tahu tekanan darah kita rendah ke tak? Selalunya kita akan periksa tekanan darah kan. So, kalau salah satu bacaan bahagian atas (sistolik) kurang daripada 90 dan tekanan bawah (diastolic) kurang daripada 60 mmhg atau kedua-duanya kurang daripada angka tersebut, makan maks…

Bagaimana Cara Banyakkan Susu Badan Sampai Melimpah Ruah Meriahnya?

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh

Ada tak ibu-ibu di luar sana yang tengah susah hati sebab rasa macam susu badan tak cukup untuk anak sedangkan anak baru nak masuk 2 bulan.. Tak lama lagi dah nak naik kerja (bagi yang keje la)..Hurm...kalau boleh nak bagi ekslusif breast feeding la kan...


Sebenarnya, persediaan untuk menimang cahaya mata perlu seiring dengan keterujaan untuk memberi bayi anda menikmati susu badan yang sangat berkhasiat. Bukan sahaja memberi kebaikan kepada bayi bahkan juga kepada ibu sendiri.


Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Untuk memastikan si kecil benar-benar memperolehi segala kebaikan penyusuan susu ibu, anda digalakkan memberi susu ibu sepenuhnya secara ekslusif tanpa dicampur dengan makanan atau minuman lain sehingga bayi berusia 6 bulan.Kemudian diteruskan sehingga bayi mencapai 2 tahun.
Kebaikan Susu Ibu Untuk bayi: Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi andaIa mengandungi nutrien d…