Blog Archive

December 22, 2017

Kesan Kerana Mengabaikan Pengambilan Asid Folik di Awal Kehamilan,

Kepentingan asid folik di awal kehamilan memang tak boleh dipandang ringan lagi. Sebaik saja tahu dan sedar tentang  kewujudan janin dalam kandungan, seharusnya pengambilan asid folik harus menjadi amalan wajib kita  setiap hari. Asid folik menolong melindungi bayi dalam kandungan kita daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.
Mengapa masih ramai ibu yang mengabaikan pengambilan asid folik di awal kehamilan?


Saya baru saja selesai membaca satu artikel berkenaan kisah seorang ibu yang mana hanya mengetahui keadaan bayinya slepas kelahiran berlaku. Katanya semasa dalam kandungan, masalah spina bifida anaknya langsung tidak dapat dikesan. Namun beliau mengakui kesilapan tanpa sedar yang beliau lakukan iaitu culas akan pengambilan asid folik ketika hamil.

"Saya hanya mula makan asid folik semasa kandungan berumur dua bulan. Ada harinya saya makan, ada juga yang saya langkau..."
Selepas anaknya selamat dilahirkan, doktor terus mengejarkan bayinya ke NICU dan hanya dapat bertemu semula selepas beberapa jam. Doktor menerangkan bahawa anak beliau mengalami spina bifida jenis myelomeningocele. Ia berpunca daripada kekurangan asid folik.

Artikel penuh boleh baca di sini

Kepada semua bakal ibu, saya nasihatkan jangan ambil mudah tentang jadual pengambilan asid folik semasa awal kehamilan ye. Sedangkan apabila merancang hamil pun kita disarankan untuk mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari, ini menunjukkan betapa pentingnya ia sewaktu hamil. 


Suka juga nak share bahawa dalam B-Complex Shaklee mengandungi asid folik sebanyak 200mcg. Jika diambil bersama Vita-Lea (multivitamin) yang juga mengandungi asid  folik sebanyak 200mcg, ia mencukupi jumlah yang diperlukan setiap hari. 

Featured Post

Minyak Ikan Anda Bersih Dari Logam Berat? Ketahui Panduan Membeli Minyak Ikan Yang Betul.

Adakah Minyak Ikan Anda Mengandungi Bahan Ini? Pengambilan jangka masa lama bahan kimia bertoksik ini boleh menyebabkan pelbagai masa...