Blog Archive

December 13, 2017

Alami Anemia Semasa Hamil Selepas Skip Ubat Doktor. Bagaimana Nak Kembalikan Bacaan Hb Yang Cantik?

Saya terbaca satu sharing daripada seorang ibu hamil yang rasa bersalah kerana meninggalkan pengambilan supplemen yang doktor berikan iaitu "Iberet". Bagi wanita hamil, Iberet ni memang jadi sarapan setiap hari sebaik sahaja bangun tidur untuk mengekalkan bacaan Hb yang memuaskan. Apa yang terjadi pada ibu itu, Hbnya semakin turun hingga 8.9 g/dL pada minggu ke 31. Bayangkan macam mana risau sedangkan lagi 9 minggu je lagi nak bersalin. Sempat ke nak naikkan semula Hb?

Jawapannya ada di bawah. Teruskan membaca.



Alhamdulillah ibu hamil tadi bertemu dengan pengedar Shaklee yang betul. (Makan apa yang dijual. Bukan cari duit semata-mata). Dari situ, dia dicadangkan untuk mengamalkan Set Mengandung Shaklee Untuk Trimestrer Kedua dan Ketiga.


Set Mengandung Shaklee Untuk Trimester Kedua dan Ketiga.

1. B-Complex (lengkap dgn Acid Folic)
2. Vitalea (Multivitamin dgn Iron Formula)
3. Ostematrix (Kalsium)
4. Vitamin C
5. Omega Guard (DHA & EPA)


Perlukah semua ni diambil semasa trimester kedua dan ketiga? Jawapan saya, sangat perlu. Begitu juga dengan ibu hamil tadi yang memerlukannya. InshaaAllah dengan mengamalkannya, membantu mengurangkan risiko kecacatan, kelahiran bayi pra-matang dan kekurangan berat badan. Ia juga membantu mengekalkan kesihatan ibu itu sendiri.


Asid Folik
Untuk mengelakkan kecacatan pada saraf tunjang bayi, dicadangkan pengambilan 3 bulan sebelum kehamilan lagi. Asid folik juga sangat penting untuk pembentukan otak dan saraf bayi.


Iron
Juga disebut sebagai Zat Besi. Ia penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi untuk  membawa oksigen ke seluruh badan. Zat besi diperlukan  untuk mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang. Masalah Hb yang rendah boleh dibantu melalui pengambilan zat besi dengan cara makan yang betul. Ia tidak digalakkan ambil bersama kalsium kerana ia boleh mengurangkan penyerapan. Tetapi amat disyorkan untuk dimakan bersama air kosong atau vitamin C untuk kesan yang lebih optimum.


Kalsium 
Kalsium amat membantu ketika trimester ketdua dan ketiga di mana dapat membantu mengurangkan sakit pinggang dan lenguh-lenguh. Kekurangan kalsium semasa hamil boleh mengundang risiko pra-enklamspia yang berbahaya kepada ibu dan bayi. Sangat bagus untuk menyokong keperluan kalsium ibu dan bayi dalam kandungan.


Omega 3
Omega 3 sangat diperlukan pada trimester akhir kehamilan untuk menyokong perkembangan otak bayi dalam perut. Ia juga baik untuk sistem saraf dan penglihatan.

Rujukan : Dr Zubaidi

......................................

Berbalik pada kisah ibu yang di awal cerita tadi, selepas mengamalkan set di atas selama 3 minggu, Hb beliau naik dari 8.9 g/dL ke 10.1 g/dL. Banyak dah naik tu kan? Alhamdulillah. Terbukti berkesan.


Baca juga;
Testimoni Set Hamil, Bersalin dan Menyusu Shaklee
Set Berpantang Bantu Sembuhkan Luka Bersalin


Untuk mendapatkan Set Mengandung Shaklee Untuk Trimester Kedua dan Ketiga ini, boleh hubungi saya;

Attiey Mohamad Napi
0139218084 (Whatsapp)
~
Boleh klik pada nombor untuk terus whatsapp tanpa simpan nombor.

Featured Post

Bisnes Menguntungkan Untuk Diwarisi

Baru- baru ni mentor akak  bagitahu beliau baru je selesai attend meeting bersama Amanah Raya. Hrmmm...apa pulak kaitan Shaklee dengan Am...