Blog Archive

May 16, 2017

Amaran Kepada Pencinta Sushi


Sushi ni ada di mana-mana. Sebut je, pasti jumpa. Tapi kena berpada-pada makan sushi ni kerana kandungan parasit yang dikaitkan dengannya boleh menjejaskan kesihatan. Ini kerana kita tahu sushi menggunakan ikan dan makanan laut yang tidak dimasak.


Dalam satu kajian yang masih baru, mendapati jangkitan dari anisakidosis, parasit dalam sushi, semakin meningkat, . Ia menekankan kisah seorang lelaki berusia 32 tahun dari Portugal yang mempunyai sakit perut yang teruk, muntah-muntah, dan demam yang lama . Dia kemudian didapati dijangkiti parasit yang dikenali sebagai anisakis, yang berpunca dari  makan sushi.


Anisakidosis  ni dahulunya dikenali sebagai anisakiasis atau anisakiosis, dan juga dipanggil  penyakit cacing herring iaitu  jangkitan parasit. Ia disebabkan oleh sikap suka  makan makanan  mentah atau kurang masak . Boleh jadi juga  ikan atau makanan laut yang terlibat  dijangkiti oleh cacing kecil anisakis.


Gejala-gejala termasuk: 
 • sakit perut teruk
 • rasa loya dan muntah-muntah 
 • cirit-birit

Dalam sesetengah kes, ia boleh membawa maut. Kebanyakan  kes-kes yang telah dilaporkan berlaku di Jepun, di mana makan ikan mentah adalah perkara biasa. Namun tetapi ia adalah semakin dilihat di negara-negara Barat.

(Kes Kajian) 
Seorang individu yang terlibat dengan satu "case study" bagitahu akhir-akhir ni beliau telah memakan sushi, dan doktor di Portugal mengesyaki lelaki berusia 32 tahun itu mungkin mempunyai anisakidosis.Mereka memasukkan endoscope (tiub panjang dengan kamera pada hujungnya) melalui mulut ke dalam perut beliau. Gambar mendedahkan larva dari parasit seperti cacing yang benar-benar melekat pada keluasan perut beliau, yang bengkak dan berlaku keradangan.


Selepas doktor mengeluarkan larva  tersebut dengan net khas, simptom yang ada pdfa lelaki tersebut hilang dengan sangat cepat. Analisis makmal menunjukkan bahawa larva itu  dari spesies anisakis.


Purata panjang Larva Anisakis adalah dari 5 hingga 20 milimeter.


Pengarang kajian iaitu Joana Carmo, MD, berkata, penyakit ini agak jarang berlaku di Eropah. Sembilan puluh peratus daripada kes-kes  adalah berlaku  di Jepun, dan  juga kerap di negara-negara Scandinavia kerana pengambilan  hati ikan cod.


"Walau bagaimanapun, di negara-negara Eropah lain, serangan ikan itu mungkin lebih kerap daripada yang difikirkan," Carmo berkata. 


Katanya, satu kajian menunjukkan bahawa   39.4%  anisakis telah ditemui daripada mackerel segar yang diteliti dari pasar ikan berbeza di Granada, Sepanyol.


Bagaimana untuk mengelakkan Anisakidosis?


Carmo berkata bahawa Chef sushi yang betul-betul  terlatih boleh mengesan larva anisakis  kerana mereka boleh dilihat di dalam ikan.


CDC berkata, satu-satunya cara untuk  mengelakkan parasit dan bakteria ini adalah dengan memasaknya dengan  betul sebelum dimakan.


Untuk  membunuh parasit, FDA mengesyorkan langkah-langkah berikut;

 1. Masak makanan laut untuk suatu suhu dalaman sekurang-kurangnya 145 F.
 2. Pembekuan ikan:
 • -4 F atau kurang  selama 7 hari (jumlah masa), atau
 • -31 F atau kurang sehingga  beku, dan simpan pada -31F  (-35 C) atau kurang selama 15 jam, atau
 • -31 F (-35 C) atau kurang sehingga beku dan simpan pada -4 F (-20 C) atau kurang selama  24 jam.

Persoalan saya, berapa kerap adik, abang, akak makan sushi? Suka sangat sushi sampai rasa tak boleh hidup tanpa sushi?


Boleh nak makan tapi kena ada langkah berjaga-jaga seperti contohnya tingkatkan sistem imun dan buat detoks parasit setiap  bulan untuk kasi cuci benda-benda parasit ni.


Pernah dengar tak detoks parasit?

Ia melibatkan beberapa produk Shaklee seperti


 • Vivix 
 • Nutriferon
 • Garlic Complex
 • Herblax
 • Alfalfa
 • DTX Complex.

Bagaimana?

Hubungi saya dan saya akan  explain dengan lebih detail. lagipun detoks parasit ni sangat ekslusif milik group besar kami (iReach) dan ianya istimewa hanya untuk customer kami. Susah? Taklah. Sambil detoks, kita cuci badan dan untung (bonusnya) bila berjaya turun kilo. Wow!

Hubungi saya cepat ye. Bulan puasa ni masa paling sesuai untuk jalankan detoks. Baru vasss di hari raya nanti.


Pengedar Shaklee Anda
Attiey Mohamad
0139218084

No comments:

Post a Comment

Featured Post

Bagaimana Nak Cepat Sembuh Selepas Bersalin?

Hai mommies semua. Assalamualaikum. Tengah menghitung hari turun tanda untuk bersalin ke? Dah siap segala keperluan pakaian baby dan...