Blog Archive

April 1, 2017

Perbezaan Antara Protein Isolated dengan Soy Protein Concentrate

Susah ke nak pilih soya yang paling baik dan sesuai untuk kita? Selalu sangat ada pertikaian dan perbincangan pasal soya ni.


Ada banyak jenis produk soya di pasaran tak termasuk yang biasa kita jumpa ( air soya, tauhu, tempe dan sebagainya) iaitu dalam bentuk tepung seperti protin soya (soy protein). Soy protein ni pula ada banyak kategorinya. Antaranya soy protein concentrate, textured soy protein dan soy protein isolated.


Apa Yang Membezakan 3 Jenis Soya Tersebut?

Soy Protein Concentrate
Protein soya yang diasingkan dari bahan larut air dan lemak dari serbuk kacang soya. Kandungan protein dalam soy protein concentrate dalam 65% dan ia masih mengandungi rasa soya kerana masih ada karbohidrat di dalamnya.


Soy Protein Isolate
Soy protein concentrate yang diasingkan karbohidratnya yang menjadikan ia adalah protin soya paling "pure" dengan kandungan protin lebih kurang 90%.


Textured Soy Protein
Tepung protein soya yang melalui proses extrusion yang  menjadikan teksturnya lebih padat dan kasar.


Perbezaan proses yang dijalani oleh soya-soya ini memberi banyak perbezaan terhadap kesan-kesan langsung dan kesan sampingannya.


Soy protein isolate tu sendiri  juga dihasilkan dengan proses yang berbeza-beza  dan ia memberi kesan kepada khasiat serta kandungan phytonutrien dalam soya tersebut.


Kaedah biasa yang digunakan terhadap soy protein isolate ( akan menyebabkan khasiat berkurang dan beri kesan buruk) adalah;

- diproses dengan suhu yang tinggi

- pengasingan dilakukan dengan melibatkan penggunaan alkohol

- menggunakan bahan kimia


Kenali soy protein yang anda ambil dan jadilah pengguna yang bijak dengan memilih protein soya yang paling baik sebagai tambahan kepada diet. Jauhi protein soya yang boleh meningkatkan risiko kanser. 

Bagaimana?

Cari soy protein yang tidak melibatkan 3 kaedah di atas. Hubungi saya untuk dapatkannya.

 Free Consultation istimewa untuk customer Attiey…terima kasih! Attiey : 0139218084

No comments:

Post a Comment

Featured Post

Bagaimana Nak Cepat Sembuh Selepas Bersalin?

Hai mommies semua. Assalamualaikum. Tengah menghitung hari turun tanda untuk bersalin ke? Dah siap segala keperluan pakaian baby dan...