Susah ke nak pilih soya yang paling baik dan sesuai untuk kita? Selalu sangat ada pertikaian dan perbincangan pasal soya ni.
Ada banyak jenis produk soya di pasaran tak termasuk yang biasa kita jumpa ( air soya, tauhu, tempe dan sebagainya) iaitu dalam bentuk tepung seperti protin soya (soy protein). Soy protein ni pula ada banyak kategorinya. Antaranya soy protein concentrate, textured soy protein dan soy protein isolated.
Apa Yang Membezakan 3 Jenis Soya Tersebut?
Soy Protein Concentrate
Protein soya yang diasingkan dari bahan larut air dan lemak dari serbuk kacang soya. Kandungan protein dalam soy protein concentrate dalam 65% dan ia masih mengandungi rasa soya kerana masih ada karbohidrat di dalamnya.
Soy Protein Isolate
Soy protein concentrate yang diasingkan karbohidratnya yang menjadikan ia adalah protin soya paling "pure" dengan kandungan protin lebih kurang 90%.
Textured Soy Protein
Tepung protein soya yang melalui proses extrusion yang menjadikan teksturnya lebih padat dan kasar.
Perbezaan proses yang dijalani oleh soya-soya ini memberi banyak perbezaan terhadap kesan-kesan langsung dan kesan sampingannya.
Soy protein isolate tu sendiri juga dihasilkan dengan proses yang berbeza-beza dan ia memberi kesan kepada khasiat serta kandungan phytonutrien dalam soya tersebut.
Kaedah biasa yang digunakan terhadap soy protein isolate ( akan menyebabkan khasiat berkurang dan beri kesan buruk) adalah;
- diproses dengan suhu yang tinggi
- pengasingan dilakukan dengan melibatkan penggunaan alkohol
- menggunakan bahan kimia
Kenali soy protein yang anda ambil dan jadilah pengguna yang bijak dengan memilih protein soya yang paling baik sebagai tambahan kepada diet. Jauhi protein soya yang boleh meningkatkan risiko kanser.
Bagaimana?
Cari soy protein yang tidak melibatkan 3 kaedah di atas.
Hubungi saya untuk dapatkannya.
Free Consultation istimewa untuk customer Attiey…terima kasih!
Attiey : 0139218084
No comments:
Post a Comment