Blog Archive

January 30, 2015

Ubat Chicken Pox Sampai Kulit Kembali Bersinar-sinar

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh

Kalau post sebelum ni ati dah tulis tentang chicken pox kan...kali ni ati nak kongsi tentang satu cara bagaimana nak pulihkan semula kulit selepas jangkitan virus tersebut.


Ati rasa jarang kita dengar orang dewasa kena chicken pox tapi rupanya bila orang dewasa yang kena chicken pox, dia punye sakit dan kesan lagi hebat dari budak-budak.

Mungkin berpunca dari faktor umur dan pemakanan. Lagi satu, bila kena pada kanak-kanak, tempoh hilangkan parut tu kita tak kisah sangatkan sebab kulit budak cepat menggantikan sel baru.Tapi kita?

Macam apa yang berlaku pada ahkak dalam video ni sangat magik dan membanggakan suaminya bila akhirnya terus dapat jadi yang tercantik buat suami.

Antara supplemen yang akak tersebut ambil ialah
-Vitamin C
-Vitamin E
-B Complex
-Gla Complex
-ESP

Semuanya adalah supplemen penting untuk membaik pulih kulit anda supaya lebih putih, gebu dan cantik semula. 




Ubat Chicken Pox Dewasa Sampai Dia Jadi Miss Universe Semula from iReach HD on Vimeo.

-Vitamin C
Ini adalah vitamin penting untuk kulit cantik. Ianya adalah:
  • antioksidan semulajadi
  • mengekalkan integriti sel
  • menggalakkan kesihatan gigi, gusi,tulang, otot dan salur darah
  • menolong mengurangkan simptom alergi

-Vitamin E
  • menolong melawan penuaan pra matang pada kulit
  • mengurangkan risiko sakit jantung
  • menyokong prestasi otot dan cepatkan pemulihan
  • anti oksidan, menghalang kerosakan sel oleh radikal bebas

-B Complex
  • galakkan kesihatan jantung,metabolisme tenaga, dan replikasi DNA yang sihat
  • menukar makanan jadi tenaga
  • kurangkan simptom kemurungan
  • meningkatkan fungsi otak

-Gla Complex
  • kurangkan simptom biasa seperti gatal, bengkak, gelupas,kekeringan, dan  simptom sakit sendi
  • imbangkan hormon dan turunkan paras kolestrol
  • berkesan untuk kemurungan, kesakitan payudara dan masalah berkaitan PMS

-ESP
  • optimumkan penyerapan nutrien lain
  • bekalkan tenaga
  • suburkan kesihatan kulit, rambut, kuku dan otot
  • penting untuk kanak-kanak, ibu menyusukan anak dan mereka yang sedang pulih dari sakit.
 Berminat? Hubungi

Rafhati Mohamad Napi
♥ sms/whatsApp: 013-9218084
♥ Emel : are_t84@yahoo.com
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey

 *Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Kenali Apa itu Chicken Pox


Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh

 

Chicken pox juga dikenali sebagai cacar air, jintungan atau bertih (mengikut dialek daerah). Ia disebabkan oleh virus Varicella (kumpulan virus herpes) dan amat mudah berjangkit. Ia berlaku pada semua peringkat umur, biasanya pada kanak-kanak. Ia lebih teruk sekiranya berlaku kepada orang dewasa. Rebakan adalah melalui sentuhan atau titisan cecair daripada orang dijangkiti. Rebakan juga berlaku melalui bahan tercemar dengan cairan cacar seperti pada pakaian atau tuala dari penghidap chicken pox.

Pengidap chicken pox boleh merebakkan virus sehingga 48 jam sebelum ruam timbul dan boleh terus menjangkitkan orang lain sehingga cacar air menjadi kering dan berkeruping. 
Kayap (herpes zoster) ialah infeksi dari virus yang sama dan berlaku pada di masa hadapan (umur dewasa).
Tanda dan Gejala
Penghidap chicken pox akan mengalami demam dengan bintik-bintik merah pada kulit. Kawasan bintik-bintik merah melibatkan muka, kepala, dada, belakang dan akhirnya seluruh tubuh. Ruam chicken pox akan timbul kurang dari 2 minggu selepas jangkitan berlaku.
Bintik-bintik merah yang baru akan mula timbul dalam beberapa hari dan bilangan boleh mencecah ratusan biji dan kemudian membentuk gelembung berisi air. Bila gelembung berisi air pecah ia menjadi kering dan berkeruping. Rasa gatal sederhana atau teruk menyebabkan pesakit akan menggaru dan akhirnya menyebabkan parut.
Gejala lain ialah sakit perut, tiada selera makan, sakit kepala, rasa tidak selesa, letih dan terganggu. Penghidap juga ada batuk ringan, hidung berair dua hari sebelum bintik-bintik merah timbul.
Komplikasi
Ruam atau cacar air chicken pox akan berkurangan dalam jangka masa 2 minggu dan biasanya tiada komplikasi. Adakala penyakit boleh jadi teruk walaupun pada kanak-kanak yang sihat dan mengakibatkan komplikasi teruk termasuklah kematian
Kumpulan berisiko untuk jangkitan serta mendapat komplikasi teruk:
  • Bayi baru lahir, di mana ibu tidak penah mengidap chicken pox atau pelalian chicken pox.
  • Ibu mengandung menyebabkan kesan pada bayi dalam kandungan seperti tak cukup berat dan kecacatan anggota boleh berlaku. Sekiranya ibu mengidap chicken pox seminggu sebelum kelahiran, ia boleh menyebabkan jangkitan serius serta membahayakan nyawa pada bayi.
  • Orang yang lemah atau kurang daya tahan akibat penyakit lain seperti HIV, barah sumsum tulang (leukaemia) dan pesakit kanser dalam rawatan kemoterapi. Orang yang mengambil steroid berpanjangan pesakit asma dan sindrom nefrotik.
  • Penghidap sakit radangan kulit (inflammation eczema).
Komplikasi akibat chicken pox:
Rawatan
Acyclovir atau immuno globulin diguna untuk merawat chicken pox. Rawatan amat berkesan sekiranya diambil segera dalam tempoh 24 jam dijangkiti. Ia akan mengurangkan keterukan dan komplikasi akibat chicken pox. Semua orang dewasa mendapat kebaikan dari rawatan antiviral di awal penyakit terutama yang kurang sistem daya tahan (orang lanjut usia, pesakit diabetes, pengidap HIV& AIDS serta rawatan steroid).
Komplikasi akibat chicken pox ; radangan kulit dan radangan paru-paru memerlukan rawatan antibiotik. Pesakit yang mendapat radang otak hendaklah dimasukkan ke hospital untuk rawatan antivirus.
Pencegahan
Pelalian memberi ketahanan sepanjang hayat, diberi pada umur 12-18 bulan. Pemberian pelalian- bawah umur 13 tahun terima hanya 1 dos, selepas umur 13 tahun. 2 dos, selang masa 4-8 minggu antara dos 1 dengan dos 2. Pelalian aktif diberi kepada kanak-kanak berisiko (antara 1- 5 tahun) sekiranya ahli keluarga ada chiken pox.
  • Jangkitan kulit- menjadi lebam merah, bengkak dan sakit. Dehidrasi akibat muntah berterusan atau tidak minum air. Tanda dehidrasi ialah kurang kencing, mulut kering dan dahaga.
  • Kerosakan otak akibat radangan otak. Tanda-tanda radangan otak ialah sakit kepala teruk, keliru, mudah marah, leher keras dan belakang mengeras serta tidak sedarkan diri.
  • Radang sendi- sendi menjadi sakit, kejang dan bengkak
  • Jangkitan paru-paru (Pneumonia)- tanda-tanda seperti batuk, susah bernafas, pernafasan berbunyi (wheezing) dan sakit dada.
    1. Ubatan anti-viral :
    2. Rawatan antibiotik
    3. Rawatan di rumah
      • Sapu losyen calamine.
      • Ubatan antihistamin kurangkan gatal-gatal
      • Panadol untuk demam
  • Jangkitan paru-paru (Pneumonia)- tanda-tanda seperti batuk, susah bernafas, pernafasan berbunyi (wheezing) dan sakit dada.
    1. Ubatan anti-viral :
    2. Rawatan antibiotik
    3. Rawatan di rumah
      • Sapu losyen calamine.
      • Ubatan antihistamin kurangkan gatal-gatal
      • Panadol untuk demam
Semakan Akhir:22 April 2008
Penulis:Dr. Fuziah Paimin



Rafhati Mohamad Napi 
♥ sms/whatsApp: 013-9218084 
♥ Emel : are_t84@yahoo.com
 ♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey

 *Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

January 29, 2015

Selera Adib



Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh

Dah dua hari umi risau bila adib takmo makan nasi. Lauk pun xmo sentuh. Patutnye baby 11 bulan mesti banyak makan untuk membesar. Hehe.

Alhamdulillah,rupanya Adib nak makan buah. Hurm, ubah selera kot... Eh tak. Agaknya umi yang lupa bagi Adib buah. Aiyyok.

Doakan Adib cepat sembuh dari selsema yer. Amin.

January 28, 2015

Cara Atasi Anemia @ Kurang Darah Semasa Hamil Yang Sangat Berkesan

Assalamualaikum wbt

Macam-macam  komplikasi boleh terjadi masa hamil; salah satunya ialah anemia.
Anemia ni terjadi bila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. Sel darah merah ni sangat penting tau sebab dia lah yg bawak masuk oksigen ke setiap sel2 tisu dalam badan. Ia juga dengan kata lain yang lebih mudah, anemia terjadi kerana hemoglobin yang tidak mencukupi.
Darah merah secara umumnya berfungsi membawa bekalan oksigen makanan ke tisu badan untuk kegunaan seharian. Ia sel darah utama selain sel darah putih dan platlet.
Kandungan darah merah dalam lelaki dewasa ialah antara 12.5 hingga 18.5g/dL, manakala bagi wanita dewasa ialah 11.5 hingga 16.5 g/dL. Bagi kanak-kanak pula, jumlahnya 11g/dL. 
Kekurangan sel darah merah boleh menyebabkan bekalan oksigen dan makanan tidak sampai kepada tisu badan, seterusnya mengakibatkan fungsi tisu terganggu, malah lebih merisaukan ia boleh menyebabkan tisu itu ‘mati’ atau tidak berfungsi. Kurang darah merah dipanggil anaemia. 

Simptom kurangnya sel darah ini adalah berbeza bergantung kepada individu serta punca kekurangannya. Ada kala, pesakit tidak mempunyai simptom.

Namun, secara umumnya, pesakit mengalami keletihan sepanjang masa, kulit kelihatan pucat,  lemah anggota badan, kelesuan dan kadangkala hilang tumpuan. Selain itu pening, loya, muntah dan berpeluh juga boleh terjadi.

Cara nak tambah sel2 darah merah adalah dengan pengambilan  zat besi.
Malang sekali, kebanyakan mak yg hamil ni kekurangan zat besi dalam simpanan bagi memenuhi keperluan extra badan (sebab dah ade baby). lagi teruk kalau dh kena morning sickness & selalu muntah2.
Kalau betul2 serius, memang kena masuk wad.
 
Masalah semasa mengandung untuk pesakit anemia adalah ada risiko untuk melahirkan anak pramatang dan pertumbuhan janin yang terencat semasa berada didalam kandungan.

Dari itu saya secara ikhlas nak sangat nasihatkan anda atau mereka yang anda kenal supaya mengambil inisiatif untuk dapatkan makanan yang seimbang dan lebihkan pengambilan zat besi.

Sekarang ni tak susah. Saya nak kongsikan supplement untuk zat besi dari Shaklee iaitu Vitalea.


Ramai  yang telah amalkan vitalea ni. Rata-ratanya sebagai penambah tenaga. Tetapi banyak lagi faedah yang bakal kita perolehi apabila mengamalkan vitalea ni sebenarnya sebab ia juga merupakan multivitamin yang berfungsi sebagai pelengkap nutrisi. 

Selain itu, Vitalea turut :
  • Membantu keupayaan sistem produktif bagi kanak-kanak yang sedang membesar
  • Bagus untuk metabolism di mana ia melambatkan proses penuaan
  • Merupakan sumber nutrisi untuk pertumbuhan sel-sel rambut, otot, kuku, kulit dan hormone serta menjaga kesihatan tiroid 
  • Melindungi organ dan melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.
Vitalea Shaklee tidak mengandungi pemanis tiruan, tiada perisa tiruan, tiada warna dan tiada bahan pengawet.

Kandungan yang terdapat dalam vitalea terdiri daripada:
- Vitamin D
- Beta Karotena
- Vitamin E
- Kalsium
- Boron
- Magnesium
- Biotin

Jom kita lihat apa kata pengguna tegar Vitalea Puan Aya Chalo dan Lin Chalo bagi mengatasi masalah anemia ni. Selamat menonton.



Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.
Rafhati Mohamad Napi
♥ sms/whatsApp: 013-9218084
♥ Emel : are_t84@yahoo.com
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey

*Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

January 22, 2015

Tips Untuk Kekal Cergas Selepas Pulang Dari Outstation


Assalamualaikum wbt

Tuuu dia. Intro terus bagi gambar orang penat. Sape penat ni? Hurm, cuba check diri kita sendiri , penat atau tidak. Macamane nak tahu? Ok, jika anda rasa berat dan sangat malas untuk memulakan tugas walau di pagi hari, fikiran rasa buntu dan tak produktif, asyik nak tidur, mungkin itu salah satu tanda bahawa anda kepenatan.

Tapi tahukah anda bahawa keletihan yang diakibatkan oleh kesibukan kerja sehari-hari memang sangat mengganggu konsentrasi dan prestasi kerja. Sehingga kadangkala terbawa-bawa sehingga pulang ke rumah. Makanan dan vitamin yang sesuai adalah petua bagi mengatasi masalah ini.  Masalah keletihan, penat dan kurang bertenaga ini boleh menjadi kronik dan meningkatkan risiko serangan penyakit.

Oleh itu, di sini ati nak cadangkan beberapa makanan tambahan yang boleh diambil sebagai pilihan untuk mengekalkan corak dan gaya hidup yang sihat. Namun, jangan lupa untuk terus mengamalkan diet yang betul di samping senaman -senaman ringan yang baik untuk tubuh.

Energising Soy Protein (ESP)


ESP
  • menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  • membantu mengurangkan kolestrol
  • mengandungi 5 vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian.
  • membekalkan asid amino untuk mengekalkan kulit muda dan bantu kepejalan otot.
  • memulihkan fungsi prostat bagi lelaki
  • menguatkan ingatan, kecergasan dan keupayaan seksual .
  • glisemik rendah yang membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal.

Vita-Lea
  • ia merupakan multivitamin + multi mineral
  • meningkatkan kecerdasan mental dan ketahanan dari jangkitan
  • membekalkan folic asid untuk wanita hamil
  • menolong fugsi normal penghadaman dan selera makan
  • penting untuk pertumbuhan sel dan pembiakan.
  • memberi perindungan menentang kerosakan akibat radikal bebas.
  • penambah tenaga segera

B-Complex

  • dikenali sebagai supplemen mengurangkan stress
  • gabungan daripada beberapa vitamin larut air
  • bantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat.
  • bantu menghasilkan sel darah merah dan dalam masa yang sama mencegah anemia.
  • bantu dalam menghasilkan tenaga dan berperanan dalam meningkatkan kemampuan berfikir. 
  • penting untuk aktiviti sel genetik 

Vitamin C Sustained Released


  • membentuk kolagen dan seterusnya mengurangkan kedutan dan menghalang otot mnjadi lembik
  • membaiki simptom dan penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, mempercepatkan pemulihan kecederaan, baiki kulit kering, ruam dan kasar.
  • meningkatkan sistem imun badan dalam menentang bakteria dan kuman dan memendekkan waktu pemulihan serta mengurangkan simptom selsema
  • mencantikkan kulit ( semua orang nak ) seperti kulit yang lebih cerah, lambatkan penuaan dan lambatkan pembentukan pigmen.
  • memperbaiki insomnia, stress serta masalah berkaitan mental seperti keresahan.
  • mengekalkan kolestrol sihat, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan srebral dan skurvi.

Jadi, begitulah serba sedikit penerangan tentang cara untuk anda kekal fit dan cergas tidak kira sama ada anda pulang dari bercuti ke luar negara, outstation yang melibatkan hal kerja atau mungkin anda tergolong dalam mereka yang workoholic, supplemen di atas adalah sesuai untuk anda.

Namun begitu,sila hubungi saya untuk dapatkan info lebih lanjut yang anda perlukan. Ingat, konsultasi saya adalah percuma.

Sebelum mengundur diri, dengarkan dulu apa pandangan dan pendapat dari pengguna "Lyna Noh" yang sangat menarik dan sangat berharga untuk saya kongsikan dengan anda semua.



Minah Ni Cepat Penat & Pancit Kalau Balik Travel. Nasib Baik... from iReach HD on Vimeo.

Rafhati Mohamad Napi
♥ sms/whatsApp: 013-9218084
♥ Emel : are_t84@yahoo.com
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey

*Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

January 21, 2015

Semangat Raisha

Assalamualaikum wbt
Bangun pagi ni kakak dah ready nak mandi tapi memang lucu sebab matanya tak larat nak buka pun..pejam aje.

Tapi bila umi tanya larat ke tidak, jawapannya larattt...

Semangat betul.. Kita semuapun macam tu jugakkan masa kecik kecik dulu. Gembira semacam bila dapat jumpa kawan kat sekolah.

Apepun doakan kakak raisha supaya menjadi anak yang solehah. Amiin.

January 20, 2015

Set Selepas Bersalin Shaklee Beri Banyak Kebaikan Buat Ibu Dalam Pantang

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah, Muhammad Adib dah masuk 11 bulan. namun tempoh tu rasa macam baru semalam je melahirkan budak comel ni.

Apapun, pengalaman bersalin anak kedua tak sama dengan si kakaknya. Mungkin faktor pengalaman memainkan peranan kan.

Selain tu, pengalaman selepas bersalin pun sangat berbeza. Kalau si kakak dulu, Raisha, masa tu ati belum kenal lagi dengan Shaklee jadi produk jamu dan set-set di kedai adalah menjadi pilihan utama.

Sebelum ambil jamu-jamu tu semua, study dulu sikit-sikit dan terdetik rasa risau sebab nak susukan Raisha masa tu kan, mana boleh makan jamu, nanti akan buat anak cirit-birit. Kemudian, ada lagi yang kena pakai tampal-tampal kat perut, dahi, badan semua. Ati ni memang alah dengan benda berdebu tapi sebab tengah pantang, buat jugakla kan sapu tepek semua tu cuma nak tahan gatal Allah saja yang tahu. Tu pun tak sampai ke tengahari. Banyak yang ati cuci sejam dua lepas tu. Lagi satu, sakit kepala juga sangat menganggu selain dari luka yang lambat sembuh dan lenguh-lenguh badan..huhu

Ati cerita pengalaman ati la ni kan. Bagi yang selesa dan okay, teruskan.

So, untuk pengalaman bersalin adib, lain ceritanya tau. Ati dah tak nak buat lekat tampal semua tu dan ati cari satu produk yang simple tapi berkesan. Terdetik di hati untuk cuba produk Shaklee iaitu Set Selepas Bersalin Shaklee yang terdiri daripada Zinc Complex, Esp, Vitalea, Vita-C, dan B Complex.

Secara kasar, ati boleh bagitahu :

Zinc- Untuk mengubati luka-luka dalaman
Esp - Membekalkan tenaga dan juga banyakkan juga pekatkan susu
Vitalea- Ini Multivitamin untuk boostkan tenaga ibu-ibu. ( banyak lagi)
Vita-C - Untuk kulit, imun ibu serta kolagen
B-Complex - Kekalkan kecergasan ibu-ibu dan penting untuk pertahanan badan, perlu untuk urat saraf




Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah? from iReach HD on Vimeo.
Rafhati Mohamad Napi
♥ sms/whatsApp: 013-9218084
♥ Emel : are_t84@yahoo.com
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey
 
*Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

January 19, 2015

Bagaimana Untuk Mendapat Bentuk Badan Yang Cantik Tanpa Meninggalkan Mineral Penting Untuk Tubuh


Assalamualaikum wbt

Pening..Pening..Pening melihat orang di sana sini duk promote cara kurus tapi perlu skip lunch, skip breakfast dan kadangkala terus bagitau skip nasi… NO NO NO!
Bagi kebanyakan pengguna yang ingin kelihatan cantik dengan bentuk badan, selalunya mereka akan mengambil langkah ini:

-diet segera
-pengambilan produk pelangsingan
-diet tinggi protein
-diet rendah kalori
-diet karbohidrat
-diet sup ( semuanya nak supppp aje)
-pergi ke pusat pelangsingan badan
-pilihan yang berkos tinggi, rawatan pembedahan spt “sedut lemak” sbg contoh.

Namun begitu, walaupun mereka telah melakukan semua yang di atas, diet mereka dapati bahawa diet mereka masih gagal. Ada yang jatuh sakit, bila berhenti mengambil sesuatu produk dan badan kembali seperti sebelumnya, gastric, pengsan dan sebagainya. Tetapi kenapa ya?

Ini adalah kerana :
-Mereka mengamalkan diet yang kurang nutrisi
-Diet yang dibina merupakan diet yang tidak sihat dan sukar untuk diikuti
-Hasil yang diperolehi lambat
-Produk pelangsingan mengandungi bahan yang tidak selamat
-Diet yang keterlaluan menyebabkan kadar metabolisma badan rendah

Maka, apabila terjadinya perkara di atas,  mereka yang terlibat akan hilang kesabaran, hilang kepercayaan dan juga harapan.

Apa yang penting, anda perlu tahu bahawa kebanyakan golongan sasaran yang ingin kurus, mereka mungkin mengamalkan kitaran diet yang amat ditakuti.

Apa itu Kitaran Diet Yang Ditakuti?
Pada kebanyakan diet, anda kehilangan lemak dan otot. Apabila anda kehilangan otot, anda kehilangan keupayaan untuk membakar lemak, dan merendahkan kadar metabolism anda.

Otot = Metabolisma

Sekiranya anda berhenti mengamalkan diet tadi, anda tidak lagi boleh membakar kalori seperti sebelum ini kerana anda telah kehilangan otot-otot untuk melakukan tugas tersebut. Faham?
Jadi, bila tiada lagi otot untuk membakar kalori, maka berat badan anda semakin bertambah dari sebelumnya! Jika anda memulakan balik diet asal dari awal, maka kitaran sama akan berlaku dan ini dinamakan sebagai kesan yo-yo..

Jadi, bagaimanakah langkah diet yang selamat tanpa kesan yo-yo?


Shaklee Cinch Inch Loss Plan / Plan Mengurangkan Inci Cinch Shaklee

Dengan rasa ingin berkongsi dan membantu anda dengan sepenuh hati, ati  ingin mewar-warkan dan menghebahkan bahawa Shaklee Cinch ini dirumus khas untuk membantu anda memechkan kitaran diet. 

Jadi;
-         - Otot masih ada untuk terus membakar kalori
-          -Bakar lemak yang ditak diingini sahaja, bukan bakar otot
-          -KURANGkan INCI  ( ini yang anda mahu sebenarnya!)

Kenapa Cinch Berkesan?
1- Ia mengekalkan jisim otot tanpa lemak.
2- Menghilangkan berat dari lemak
3- Terbukti secara klinikal
4- Diperkasa dengan Leucine ( Otot yang membina asid amino yang terdapat dalam protin tertentu)

Secara ringkasnya, ati boleh katakana bahawa Cinch Shaklee
-       -Sangat membantu untuk mengawal rasa lapar
-       -Meningkatkan tenaga
-        -Menyokong metabolism dan memberi kepuasan kepada pengguna

Ada banyak lagi kelebihan Minuman Cinch dari Shaklee ni sebenarnya tau. Untuk maklumat lanjut, bolehla hubungi ati ye. Nanti ati bagi info lagi.

     

January 17, 2015

Mighty 3 Gem Programme

Assalamualaikum wbt

Selamat berhujung minggu buat anda dan kalau ada yang bertugas hari ni, semoga hari anda lebih baik dari semalam.

Ramai antara kita yang tak sedar bahawa sarapan merupakan rahsia untuk memastikan anda kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari. Apabila kita meninggalkan sarapan, ada kemungkinan besar yang kita mungkin:

1- Tidak dapat fokus untuk masa yang panjang.
2- Kurang peka
3- Mengambil masa yang lama untuk bertindak balas.
4-Kandungan gula dalam darah yang rendah.
5- Produktiviti kerja menurun.

Jadi, untuk mengatasi hal atau masalah di atas dari terjadi, anda memerlukan satu sarapan yang sempurna untuk kekal bertenaga.

Pilihan nombor satu bagi mereka yang tidak suka berlama-lama sarapan pada waktu pagi ialah satu set Mighty 3 Gem. Ianya pilihan terbaik bagi memulakan hari anda dengan sarapan yang lazat dan berkhasiat.



Set ini terdiri daripada :
1- Mealshakes
2- Performance Drink
3- Energising Soy Protein / ESP

Kebaikan :
- anda akan berasa sangat bertenaga sepanjang hari
- membantu dalam meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan semasa melakukan tugasan
- memelihara kesihatan secara menyeluruh.

Apa yang istimewa, anak- anak juga boleh menikmati set ini sbelum ke sekolah dan ianya sangat berkhasiat dan juga membekalkan serat yang tinggi yang mana sesuai untuk anak yang sangat memilih soal makan dan juga bagi yang kurang selera makan.

Untuk mengetahui cara pengambilan, boleh contact Attiey di 013-9218084 untuk konsultasi percuma secara ekslusif.

RAfhati
Sms/WhatApps : 013-9218084
Email : are_t84@ yahoo.com
Fb : Attiey Mohamad

Lenovo Model A889





Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah dan syukur dengan perasaan gembira apabila tup tup menjelma hp baru di depan mata. Wah, entry gelojoh kali ni. Tak sempat intro dah bagitahu.

2 hari lepas, 15/1/2015. Encit suami sms suatu petang bgtahu sampai umah lambat. Suppose sampai dalam pkul 6 tapi petang tu memang sangat lambat, 7.30 dah. Sejam kot, lambatla kan. Well, saya seorang isteri yang sangat alert when it comes to the time my husband should arrive at home. Wah..speaking. Betul...sebab bila hero malaya saya balik lambat, saya rasa masa nak sembang sangat limited.

So, bila si dia sudah balik, adala intro drama2 biasakan tapi saya tak merajuk sebab kesian cinta hati penat2. Sambut macam biasa dengan senyuman. Tapi, rupanya dia ada kejutan hp ni. Katanya hp saya sudah nazak..hihi.betul! Bateri asyik kong sampai hero malaya saya ini tension. Call asyik tak dapat.

Tak kisah berapa nilai harga hafiahnya tapi siapa yang memberi itu lebih penting..hihi. Alhamdulillah, terima kasih encit amirulcyber.

January 16, 2015

Body Perfector Programme

Assalamualaikum wbt

Sekarang seakan-akan satu fenomena bila banyak produk kurus yang keluar di kaca televisyen menawarkan pelbagai promosi dan program. Jika anda merupakan antara  mereka yang sedang mencari-cari program yang sesuai untuk anda, anda memang WAJIB baca artikel ini untuk mendapat pilihan yang tepat!
 
Langsing dan Ramping Dengan Cinch Shake


Shaklee ada vitamin yang boleh membantu anda untuk mengurangkan berat badan secara ideal. Tapi apa yang penting, kita haruslah berdisiplin dalam menjaga pemakanan, minum air 3L sehari (ini sememangnya keperluan asas setiap manusia, juga membantu untuk membakar lemak ) dan untuk mendapat kesan yang cepat.


3 cara untuk menurunkan berat badan dengan Shaklee

Pertama: Detox

Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih, baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Untuk detox vitamin yang sesuai adalah Herb-lax atau Alfalfa. Bagi mereka yang tidak mengalami masalah sembelit boleh cuba Alfalfa. Herb-lax pula sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit. Saya tidak menggalakkan Herb-lax diambil oleh ibu yang menyusu kerana bimbang akan memberi kesan cirit birit kepada anak.


Kedua: Memecahkan Lemak

Proses memecahkan lemak boleh dilakukan dengan mengambil Lecithin atau Omega Guard. Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan melekat pada lemak, dalam perkataan ringkasnya, ia menyebabkan lemak itu terapung di dalam darah, dan seterusnya mencegah lemak daripada melekat pada dinding membran. Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

Walau apa jua supplemen yang kita makan untuk kurus, kita wajib menjaga pemakanan seharian. Jangan makan sesuka hati. Kurangkan lemak dan minyak serta rajin bersenam dan banyakkan minum air. Sekurang-kurangnya 3L sehari.


Ketiga: Membina Otot dengan Protin

Protin sangat diperlukan untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, perkembangan otot, mengawal nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protin dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.


Kenapa perlu mengambil protin? Untuk menguraikan lemak daripada badan, otot diperlukan untuk menggantikan ruangan yang kosong itu bagi mengelakkan kulit kelihatan tidak bermaya, lembik dan kusam. Pastikan protin terkandung dalam setiap makanan jika kita sedang berdiet. Contoh makanan yg kaya protin ialah kacang soya, ikan, telur, hasil tenusu, kekacang, avokado, ayam, dan tauhu,

Untuk protin terbaik, saya cadangkan Cinch Shake Shaklee. Cinch Shake Shaklee membantu kurus dengan lebih berkesan. Ibu yang menyusukan anak tidak digalakkan ambil Cinch Shake ni, tetapi gantikan ia dengan ESP/ MealShake (ESP juga membantu mempercepatkan penghasilan susu badan)


Langsing dan Ramping Dengan Cinch Shake


Mari kita mengenali keistimewaan Cinch Shake Shaklee ini:
  • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa santapan manis
  • Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protin eksklusif diperkaya dengan asid amino leusina
  • Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot
  • Terdapat 24 gram protin dalam setiap sajian
  • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
  • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
  • Soya bukan GMO
Jadi, Program Shaklee Body Perfector adalah jawapannya. ia merupakan cara mudah untuk mengekalkan berat badan ideal di samping menikmati rasanya yang lazat.


Rafhati Mohamad Napi 
♥ sms/whatsApp: 013-9218084
 ♥ Emel : are_t84@yahoo.com 
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey 

 *Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Program Kesejahteraan Shaklee

Assalamualaikum w.b.t.

Pernah dengar tentang Family Wellness Programme atau Program Kesejahteraan Shaklee? 
Ia merupakan satu program yang memberikan nutrien yang berkhasiat untuk anda sekeluarga supaya kekal sihat dan bertenaga.

Set tersebut terdiri daripada :
1/ Energizing Soy Protein


2/ Vita-Lea


3/ Vitamin C Sustained Released

4/ B-Complex
 


Kebaikan : 
- Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
-Membantu anda berasa lebih bertenaga
-Menguatkan sistem imun anda
Membekalkan khasiat untuk kulit, rambut, kuku, tulang, dan otot yang sihat

Anda boleh hubungi saya untuk ketahui program ini dengan lebih lanjut.

Rafhati Mohamad Napi 
♥ sms/whatsApp: 013-9218084 
♥ Emel : are_t84@yahoo.com 
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey 

*Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Featured Post

Selamatkah Untuk Ibu Hamil Berpuasa?

Pada tahun 2018 ni, bulan Ramadhan  jatuhnya  pada bulan Mei. Tak sabar rasanyakan. Suasana bulan puasa ni lain macam. Cuma mungkin pada ma...