Blog Archive

October 31, 2014

Tips Bagi Memastikan Keselamatan Anak

Menjadi kebiasaan pada masa sekarang untuk meninggalkan si kecil di rumah pengasuh sementara ibu dan ayah keluar mencari rezeki. Namun bagi ibu yang tidak bekerja ataupun menjalankan kerja dari rumah, harus memerhatikan faktor-faktor yang boleh membahayakan anak anda kerana malang yang datang tidak pernah diduga seperi kata pepatah, malang tidak berbau.

Perhatikan Objek Di Lantai
Bagi anak kecil yang baru meniarap, menarik dada apatah lagi merangkak, mereka menyangka semua objek perlu dirasa. Hehe. Bukan salah mereka tau...memang fitrahnya begitu. Jadi, menjadi tanggungjawab kita sebagsi orang dewasa untuk memastikan tiada objek yang berisiko bagi mereka berada di atas lantai.

Ini boleh mengelakkan insiden tercekik mainan dan sebagainya yang seterusnya boleh mengundang perkara yang tidak diingini.

Permaidani
Bayi biasanya sensitif dengan tempat berhabuk dan boleh mengundang risiko asma atau semput. Ini termasuklah sekiranya dalam rumah kita terdapat permaidani yang material cepat menangkap dan mnyimpan habuk, hama dan boleh jadi kutu kucing juga. Untuk ibu bapa yang masih ingin hamparan di ruang tamu, pilihlah jenis permaidani tidak berbulu.

Dapur
Masa seorang ibu kadangkala lebih banyak dihabiskan di dapur menyiapkan makan minum keluarga. Si kecil yang pandai merangkak jangan dilupakan, apatah lagi yang dah pandai bertatih dan berjalan. Pastikan pemegang kuali atau pan tidak berada dalam keadaan yang menarik perhatian mereka. Pusingkan pemegang ke arah dalam.

Bilik Air
Bagi bilik air yang tidak boleh dikunci dari luar, pastikan anak anda tidak memasuki bilik air tanpa pengawasan. Dalam tempat yang basah, macam2 boleh berlaku. Apa yang lebih penting, jika anda memang menyimpan air di dalam baldi, pastikan ianya tertutup.

Semoga dengan tip di atas, kita semua boleh terus mencuba untuk memastikan keselamatan anak-anak di rumah.

Selamat beramal

October 22, 2014

Saya Pengedar Sah Shaklee Shah Alam

Salam ceria dan salam sihat... Wah, mentang-mentang saya ni pengamal Shaklee, nak semua segala benda mesti sihat yer. Hehehe.

Bagi anda yang berada di sekitar Shah Alam, Bandar Klang dan Meru, anda boleh hubungi saya di 0139218084 sama ada nak call, mesej atau wassup semua boleh. Kenapa? Kerana saya merupakan pengedar sah Shaklee  memegang id 869588 yang menawarkan khidmat pos serta cod juga.

Jika pembelian anda melebihi RM200, saya akan minta anda buat bayaran terlebih dahulu tapi jika kurang dari jumlah yang saya sebutkan tadi, cadh on delivery sahaja ye.

Saya juga menyediakan perkhidmatan selepas jualan iaitu anda boleh refer lagi selepas beli supplemen termasuk kenapa kesan tak dapat seperti yang dimahukan dan sebagainya.

Jangan risau, saya merupakan seorang distributor yang sangat menjaga pelanggan saya. Saya cuba untuk memberikan yang terbaik untuk anda.

Bukan untuk pembeli sahaja, malah jika anda ingin menjadi salah seorang ahli Shaklee sama ada untuk kegunaan sendiri atau sebagai sumber pendapan, saya boleh bantu untuk anda sertai kumpulan besar kami iaitu iReach Group yang telah melahirkan puluhan leaders.

Wassup, telegram, sms : 013-9218084
Fb: Attiey Mohamad
Blog: http://cintaumi.blogspot.com

October 8, 2014

Laaa....Banyaknya Benda Yang Tak Ada Dalam Supplemen Shaklee Rupanya!

Salam kepada semua pembaca

Ada masa ruang sambil sambil menunggu tetamu yang tak kunjung tiba, attiey  saje nak baca baca, tengok tengok dan semak tentang supplemen Shaklee ni.

Bila sampai satu part ni, agak terkejut la sebab ada info yang ati perly kongsi dengan anda semua tentang Shaklee.

Anda semua nak tahu tak? Ada banyak benda rupanya yang tak ada dalam Supplemen Shaklee ni. Dalam produk produk lain mungkin ade.

Ok, anda perlu tanam dan ingat info ni demi menjaga kesihatan diri dan keluarga tau.

BAHAN YANG TIADA DALAM SHAKLEE

Tiada Parabens
Tiada Triclosan
Tiada phthalates
Tiada Natrium Lauryl Sulfat (SLS)
Tiada Natrium Lauryl Eter Sulfat
Tiada 1,4- dioxane
Tiada Propylene Glikol
Tiada sebatian pemversih organic yang meruap
Tiada Asid hidroklorik
Tiada Ammonia
Tiada Natrium Hidroksida
Tiada Butil Cellosolve
Tiada Formaldehid
Tiada Bisphenol -A
Tiada Petroleum sulingan
Tiada Toluene
Tiada Klorin Bleach
Tiada MSG
Tiada pewarna
Tiada lemak trans
Tiada pemanis tiruan
Tiada Tinta Toksik
Tiada Bahan Haram

Fuhh...lega! Lega dapat share info yang berguna ni untuk anda semua.

Selamat mencuba yer.

Sms, call, @ whatApps 0139218084 /attiey

October 2, 2014

Cara Pengambilan Ostematrik

Salam sejahtera kepada  semua pembaca. Kali ni ati nak kongsi cara pengambilan ostematrik shaklee. Sebelum tu, anda harus tahu bahawa ostematrik bukan pil yang sekadar kalsium malah lebih dari tu. Untuk info yang lebih detail boleh whatsapp ati di 0139218084 ye.

Ok, ostematrik hanya perlu diambil sebanyak dua biji sebelum tidur dan dua biji lagi selepas makan tengah hari.

Selalunya, bila ati ambik malam sebelum tidur tu, selepas bangun tidur keesokan hari, alhamdulillah pinggang pun kurang sakit sakit dan lenguh.

Namun begitu, kalau anda mmg dah lama sakit sakit dan lenguh lenguh cuba bersabar jika anda makan ostematrik buat pertama kalinya malam tu tetapi bangun pagi esok, pinggang masih sakit sakit ye.

Cuba lagi untuk 2-3 hari selepas itu. Jangan luoa juga untuk banyakkan minum air masak sekurang kurangnya 3 liter.

Sjumpa lagi.

October 1, 2014

Mengurus Masa Dengan Berkesan

Alhamdulillah, ada kesempatan untuk jumpa lagi. Tekad untuk takkan biar blog ni bersawang dan ditinggal tak berupdate.
Skang otw nak balkk rumqh. 3.27 pm dari sekolh di ski ni, mngkin dalam 4.30 pm sampai umah kot.
Balik rumah nanti kena bersilat dgn si tomei dua org tu..sgt bahagia sebenarnya. Memang penat tapi tekad jg utk takkan cari alasan untuk skip segala alasan mak nenek yang boleh diketepikan sebenarnya.
Balik nanti sedaya mungkin akan cuba mandi dan seteusnya solat asar. Pastu baru tgok2 apa yg patut cam uruskan pakaian ke, atau kalau keadaan mengizinkan utk masak terus, curi2 masak la.
Yang penting, masa tu sama bagi semua orang. Kalau nak kata sibuk, Rasulullah lagi sibuk. Sempat je buat segala macam benda. Siap bgn malam solat sampai bengkak kaki kot. Huhu
So, jomla kita sama sma menyusun jadual untuk menggunakan masa dengan lebih berkesan.
Selamat maju jaya..
#WAHM to be.

PENGIDAP CYST @ FIBROID PERLU JAUHI SOYA?



Macam-macam perbincangan yang dapat kita temui sekarang ni yang memperkatakn tentang isu ni. Boleh dikatakan hal ini ada yang bersetuju dan dan sebaliknya.
 (Micheal T. Et al, 2012), Cadangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza.
Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan merangsang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan ‘anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).
Kalau anda dan pembaca di luar sana nak tahu, produk soya yang berlambak di pasaran sekarang ni kebanyakannya telah melalui proses modikasi (GMO) tersebut. Sebab daripada situlah, banyak kajian yang dibuat ke atas soya mengatakan ianya tidak sesuai untuk pesakit cyst atau fibroid.

Hebat ke  Soya Shaklee – ESP?
Memang ternyata  soya yang biasa tu  sangat berbeza dengan protein soya Shaklee iaitu ESP kerana ESP ni dihasilkan 100% secara semula jadi bermula daripada proses pemilihan biji benih sehinggalah pembungkusannya. 100% menggunakan air sewaktu pemprosesannya, bukan melibatkan bahan kimia seperti sesetengah produk soya yang lain. Mutu dan kualitinya terjamin.

Supplemen Apa Yang Sesuai  Untuk Pengidap Cyst @ Fibroid?
GLA adalah supplement yang mengandungi good Omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan menstabilkan hormone. 

Kenapa?
GLA daripada minyak borage adalah yang terbaik berbanding Evening Primrose Oil (EPO). Maka GLA Shaklee adalah antara pilihan terbaik kerana mengandungi minyak borage yang agak tinggi.

Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung (corn oil) dan minyak bunga matahari (sunflower oil) juga mengandungi Omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang yang mana boleh mengakibatkan keradangan.

Penghidap  Cyst @ Fibroid Nak Pilih Supplemen Mana?

1) GLA dan Vitamin ACE
Terdapat pelbagai pilihan suplemen untuk pengidap Cyst atau Fibroid. Yang paling famous dan pernah dicadangkan oleh doktor ialah gabungan GLA dan Vitamin ACE. GLA sangat baik dalam menstabilkan kembali hormon kerana di antara punca utama penyakit Cyst atau Fibroid ini ialah akibat hormon yang tidak stabil.

Vitamin A (boleh didapati di dalam Carotomax), Vitamin C dan Vitamin E pula amat disyorkan kerana tinggi anti-oksidan. Anti-oksidan berfungsi untuk menyahkan atau meneutralkan radikal bebas yang turut menjadi penyebab penyakit ini sekaligus menghalang daripada ianya berulang.

2) Lipotropic Factor Seperti Innositol dan Choline
Lipotropic factor seperti Innositol dan Choline membantu detoxification (menyahkan) estrogen iaitu bertindak melancarkan pemecahan lemak di bahagian hati. Ia bertindak sebagai transport untuk membunag lemak dan kolestrol daripada hati.
Choline boleh didapati daripada hati, telur, emping gandum, susu udang dan salmon manakala fungsi yang hampir sama dalam Inositol boleh diperolehi melalui B8 yang terdapat di dalam B Complex.

3) Omega 3 (EPA dan DHA)
Omega 3 sebagai anti-radang (anti-inflamation) dan boleh didapati dari Omega Guard.

4) Supplement Detox Hati
Suplemen untuk detoks hati (liver enhanced detox supplements) seperti milk thislte, dandelion dan antichone yang boleh didapati melalui DTX Complex.

5) Vitamin B
Vitamin B yang membantu detoksifikasi (methylation) dalam sel hati boleh diperolehi melalui B Complex.

6) Grape Seed Extract
Grape seed extract yang mempunyai kandungan anti-oksidan yang sangat kuat dengan ORAC yang tinggi. Boleh didapati di dalam Vivix.

7) Green Tea
Green tea yang mengandungi anti-oksidan yang tinggi dan boleh diperolehi daripada Cinch Tea.

 


****Jika Berminat Nak Dapatkan Produk Shaklee...nak Jadi Ahli****

RAFHATI MOHAMAD NAPI (ID 869588)

SMS@WHATSAPP: 013 9218084

Facebook : Attiey Mohamad

 *Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Featured Post

Selamatkah Untuk Ibu Hamil Berpuasa?

Pada tahun 2018 ni, bulan Ramadhan  jatuhnya  pada bulan Mei. Tak sabar rasanyakan. Suasana bulan puasa ni lain macam. Cuma mungkin pada ma...