Blog Archive

November 22, 2017

Makanan Semula Jadi Terbaik Untuk Penghidap Ulser

Ulser peptik adalah luka terbuka yang terbentuk di lapisan dalam perut dan bahagian atas usus kecil kita. Gejala yang paling biasa dari ulser peptik adalah sakit perut.



Cr: Mayo Clinic


Ulser peptik termasuklah 

  • Ulser gastrik yang berlaku di bahagian dalam perut 
  • Ulser duodenal yang berlaku di dalam bahagian atas usus kecil  (duodenum)



Penyebab utama ulser peptik adalah jangkitan bakteria Helicobacter pylori (H. pylori) dan penggunaan jangka panjang aspirin dan ubat penahan sakit lain seperti ibuprofen (Advil, Motrin, dan lain-lain) dan natrium naproxen (Aleve, Anaprox, yang lain ). Tekanan dan makanan pedas tidak menyebabkan ulser peptik. Walau bagaimanapun, mereka boleh membuat gejala anda lebih teruk.


Simptom-simptom
  • Sakit perut seperti rasa membakar (Burning stomach pain)
  • Rasa kenyang, kembung atau belching 
  • Intoleransi makanan berlemak 
  • Heartburn 
  • Loya


Gejala ulser peptik yang paling biasa adalah  sakit perut seperti membakar . Asid perut menjadikan rasa sakit lebih teruk, seperti perut kosong. Kesakitan selalunya  boleh dilegakan  dengan makan makanan tertentu yang menahan asid perut atau dengan mengambil ubat pengurangan asid, tetapi  ia boleh kembali lagi. 

Kesakitan mungkin menjadi lebih buruk antara waktu makan dan pada waktu malam. Hampir tiga perempat orang yang mengalami  ulser peptik tidak mempunyai gejala. 

Ulser juga boleh menyebabkan tanda atau gejala teruk seperti:
  1. Muntah atau muntah darah - yang mungkin kelihatan merah atau hitam 
  2. Darah gelap dalam najis, atau najis yang hitam atau tidak 
  3. Masalah pernafasan 
  4. Rasa pengsan Mual atau muntah
  5. Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan 
  6. Perubahan selera

Ada beberapa makanan yang baik untuk diamalkan oleh penghidap ulser ini iaitu

1. Ubi kentang
Sebaiknya pilih ubi kentang yang kuning atau putih, tetapi ubi kentang jenis merah juga boleh. Jangan terlebih masak. Makan sekali atau dua kali dalam sehari disertai dengan sayuran yang separuh masak. Lebih bagus sekiranya kulit ubi kentang tadi tidak dibuang atau dikupas tetapi direbus bersama. Gunakan air rebusan tersebut untuk membuat sup.

2. Sayur-sayuran mentah
Setiap sajian kita menghasilkan lendir dan cecair yang pentiong untuk pencernaan sempurna. Tujuh jenis sayuran berwarna-warni diperlukan untuk mencukupi apa yang badan kita perlukan setiap hari.

-Jus kubis putih mentah
Jadikan jus dan amalkan sebanyak dua gelas setiap hari untuk masalah sendi-sendi dan ulser perut.

-Lobak merah dan saderi
Amalkan setiap hari untuk mengatasi masalah autoimun.

-Bayam, Avokado, brokoli dan zaitun yang kaya dengan vitamin E
Kita memerlukannya untuk melindungi sel dari kerosakan.

-Lobak merah, tomato, kangkung, terung, labu kuning dan kacang panjang 
Sayuran yang mengandungi vitamin A. Vitamin A perlu untuk membantu membina selaput membran.

-Buah-buahan yang kaya dengan vitamin C.
Ia untuk membina kolagen dan membantu daya penyerapan zat dan nutrien lain ke dalam sistem badan. Vitamin C juga membantu memastikan lapisan saluran pencernaan berada dalam keadaan baik.


Amalkan secara konsisten dan apa yang lebih penting, amalkan gaya hidup sihat. Cegah adalah lebih baik dari mengubati.

No comments:

Post a Comment

Featured Post

Bagaimana Nak Cepat Sembuh Selepas Bersalin?

Hai mommies semua. Assalamualaikum. Tengah menghitung hari turun tanda untuk bersalin ke? Dah siap segala keperluan pakaian baby dan...