Cara Baru Untuk Lebih Sihat Di Usia Tua Tanpa Penyakit Kronik

Tubuh yang sihat bermula dengan kesihatan sel-sel tunggal itu sendiri. Makanan yang  kita ambil untuk sel-sel ini akan menentukan kesihatan dan kesejahteraan secara keseluruhan serta memberi kesan yang dramatik apabila usia kita semakin meningkat. 
 

Walau bagaimanapun, sel-sel kita akan terus mengalami kerosakan akibat pendedahan persekitaran harian, tekanan dan juga melalui makanan yang menghasilkan radikal-radikal bebas. Radikal-radikal bebas ini memberi kesan buruk bagi tubuh dan menyebabkan sel-sel kita menjadi semakin lemah dan tidak berfungsi, seterusnya menyebabkan tindak balas keradangan yang boleh menyumbang kepada penuaan selular


Jangan bimbang, terdapat satu penyelesaian untuk mencegah penuaan selular 



Resveratrol dan polyphenols telah terbukti berupaya meneutralkan radikal-radikal bebas toksik untuk melambatkan proses penuaan di peringkat selular. Polyphenols adalah sekumpulan fitokimia yang terdapat pada tumbuhan dan buah-buahan yang memberi mereka warna serta pada masa yang sama melindunginya daripada penyakit. Malah, penyelidikan terbaru mencadangkan bahawa resveratrol dan polyphenols berupaya melambatkan proses penuaan dan menyebabkan jangka hayat yang lebih lama dan sihat.





APABILA KITA MEMPUNYAI SEL-SEL YANG SIHAT,  KITA  MEMILIKI  TENAGA  UNTUK MENIKMATI  KEHIDUPAN 


#ShakleeEnergyForLife 

Kelihatan dan rasa muda tidak kira apa usia anda. Kekal bertenaga sepanjang hari. Mencapai kesihatan yang optimum, mempunyai imuniti yang lebih kuat dan berupaya mengurangkan risiko kesihatan berkaitan umur untuk kehidupan di masa akan datang. Mengekalkan berat badan yang sihat dan meningkatkan fungsi sistem detox anda.


 

Tambahkan tahun untuk kehidupan dan kehidupan untuk usia anda. Penuaan memang tidak dapat dielakkan, tetapi pilihan harian yang anda buat setiap hari untuk penjagaan diri sendiri boleh melambatkan proses penuaan dan meningkatkan kemungkinan kehidupan yang panjang, gembira dan sihat. Anda boleh memilih untuk mengambil pendekatan pelindungan penuaan dengan mengamalkan diet yang kaya dengan polyphenols dan resveratrol.


(Sumber penulisan; Shaklee)

Rujukan:

1. A Resveratrol and Polyphenol Preparation Supresses Oxidative and Inflammarory Response to a High-Fat, High-Carbohydrate Meal. Date published: February 2, 2011.

2. Liu L. Wang Y, Lam KS,, Xu A” Moderate wine consumption in the prevention of metabolic syndrome and its related medical complications. Endocr Metab Immune Discor Drug Targets 2008 Jun. 8(2): 89-96.

3. Mizutani K. Ikeda K, Yamori Y: Resveratrol inhibits AGEs-induced proliferation and collage synthesis activity in vascular smooth muscle cells from strokeprone spontaneously hypersensitive rates. Biochem Biophys Res Commun 2000 Jul, 21; 274 (1): 61-67

4. Farrar JL, Hartle DK, Hargrove JL, Greenspan P: Inhibition of protein glycation by skins and seeds of the muscadine grape. Biofactors 2007, 30(3): 193-200

5. Ramasamy R, Vannucci S, Shi Du Yan S, Herold K, Yan S, Schmidt A. Advanced Glycation End Products and RAGE: A Common Thread in Aging, Diabetes, Neurodegeneration, and Inflammation. Glycobiology 15(7):16R– 28R, 2005.

6. Lagouge M, Argmann C, Gerhart-Hines Z, Meziane H, et al. Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1 and PGC-1. Cell. 2006; 127(6): 1109-1122.

7. Harley CB, et al. Cross-sectional analysis of telomere length in people 33–80 years of age: effects of dietary supplementation. JACN. 55th Annual Conference. 2014. Oct; 33(5): 414.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...