Cara Kira Bonus Pengedar Shaklee

Situ sini duk cerita Shaklee bagi bonus setiap tengah bulan. Bonus Shaklee ni macam bonus yang pekerja company besar-besar tu dapat ke?

Ya dan tidak.

Ya, jika besar GUV kita, besarlah bonus kita. Apa tu GUV nanti atiey cerita lepas ni.
Tidak, cara kiraannya tak sama. Tak seperti bisnes MLM lain. Shaklee ada kiraannya tersendiri dan sistem ni tak boleh ditiru.

Untuk melayakkan pembayaran bonus diberikan kepada kita, pembelian  mestilah  RM460 ke atas. 

Dengan RM460 tu, total GUV adalah 150. Ini adalah jumlah minimum baru kita layak dapat bonus sebanyak 5%. Bila dikira,  5% daripada RM460 adalah RM23.

Uv = unit volume

Peratusan bonus ditentukan oleh berapa jumlah unit volume kita. Untuk setiap produk ada nilai uv masing-masing.

Senang nak nampak, atiey buat camni...

RM480 = 150 uv = 5%
RM960 = 300 uv = 8%
RM1920 = 600 uv = 14%
RM3840 = 1200 uv = 17%
RM9600 = 2000 uv = 21%


Jadi, kirakan

RM960 x RM8% = RM76.80
RM1920 x 14% = RM268.80
RM3840 x 17% = RM652.80
RM9600 x  21% = RM2384.00

Apabila naik pangkat kepada supervisor ( 3000uv), 21%  daripadanya adalah bonus kita.
Once dah naik supervisor, bolehlah kita maintain effective minima 2500uv setiap bulan untuk bonus pada 21%. Dapat lebih lagi bagus.


Income dalam Shaklee bukan hanya dari belian. Bila ada downline kita yang buat belian hingga 150uv, downline kita dapat bonus dan kita dapat bonus juga hanya jika kita juga dapat buat belian 150uv juga. Perlu faham yang kita tak ambil bahagian downline kita tau. Adil kan?




PUV = personal uv
GUV= group uv

Cth 1:


u = 148 pv (personal uv) = 0%
=1098 guv (group uv) = 11%


a = 50 pv = 0%
b = 600 pv = 11%
c=300 pv = 8%



Jadi yang dapat bonus hanyalah si b dan c sahaja.
maknya si u tak dapat apa ye sebab puv kurang daripada 150 walaupun guv adalah 1098.


Cth 2:


u = 2000 pv (personal uv) = 17%
= 4850 guv (group uv) = 21%
(efektif sekiranya telah capai rank supervisor kerana capai guv 2500 ke atas)


a = 150 pv = 5%
b = 2400 pv = 17%
c=300 pv = 8%


Jadi yang dapat bonus adalah semua orang. tapi beza tau kiraanya..


u dapat bonus daripada:


a : 17%-5% = 12%
b : 17%-17% = 0%
c: 17% - 8% = 9 %


Senang kan nak faham? Tapi kalau perlukan penjelasan, boleh contact Atiey tau... bukan apa, sebab sistem Shaklee ni memang sangat adil dan tak menindas anak-anak kat bawah.



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...