Adakah Supplemen Anda "Expired" ?

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakaatuh

 Ada beza yer best before vs use before.. Haa cer check produk yang korang beli!!



Best before/Best by  (baik sebelum) secara umumnya selamat dimakan selepas tarikh tertera,selagi tak bau pelik (gunakan judgement sendiri). Ia lebih kepada kualiti makanan tersebut maknanya selagi belum sampai tarikh yang tertera, rasanya sangat sedap tetapi bila dah lepas tarikh tu, mungkin kurang crunchy, lemau atau sebagainya.

Use before pulak memang kena buang selepas tarikh tertera! Kenapa? Sebab ia berkaitan dengan keselamatan produk yang mana turut berkait rapat dengan keselamatan kesihatan pengguna.

Makanan dalam tin/canister,frozen food,coklat biasanya menggunakan 'best before' dan bukannya use before.







Note: untuk supplement shaklee,seeloknye semua disimpan ditempat sejuk atau dalam peti ais..supaya boleh menjaga kualiti produk. Saya pulak, Vitamin C pun masuk peti ais jugak selgi muat. hehe



Rafhati Mohamad Napi
♥ sms/whatsApp: 013-9218084
♥ Emel : are_t84@yahoo.com
♥ Fb: http://www.facebook.com/attiey

*Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...