PENGIDAP CYST @ FIBROID PERLU JAUHI SOYA?Macam-macam perbincangan yang dapat kita temui sekarang ni yang memperkatakn tentang isu ni. Boleh dikatakan hal ini ada yang bersetuju dan dan sebaliknya.
 (Micheal T. Et al, 2012), Cadangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza.
Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan merangsang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan ‘anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).
Kalau anda dan pembaca di luar sana nak tahu, produk soya yang berlambak di pasaran sekarang ni kebanyakannya telah melalui proses modikasi (GMO) tersebut. Sebab daripada situlah, banyak kajian yang dibuat ke atas soya mengatakan ianya tidak sesuai untuk pesakit cyst atau fibroid.

Hebat ke  Soya Shaklee – ESP?
Memang ternyata  soya yang biasa tu  sangat berbeza dengan protein soya Shaklee iaitu ESP kerana ESP ni dihasilkan 100% secara semula jadi bermula daripada proses pemilihan biji benih sehinggalah pembungkusannya. 100% menggunakan air sewaktu pemprosesannya, bukan melibatkan bahan kimia seperti sesetengah produk soya yang lain. Mutu dan kualitinya terjamin.

Supplemen Apa Yang Sesuai  Untuk Pengidap Cyst @ Fibroid?
GLA adalah supplement yang mengandungi good Omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan menstabilkan hormone. 

Kenapa?
GLA daripada minyak borage adalah yang terbaik berbanding Evening Primrose Oil (EPO). Maka GLA Shaklee adalah antara pilihan terbaik kerana mengandungi minyak borage yang agak tinggi.

Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung (corn oil) dan minyak bunga matahari (sunflower oil) juga mengandungi Omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang yang mana boleh mengakibatkan keradangan.

Penghidap  Cyst @ Fibroid Nak Pilih Supplemen Mana?

1) GLA dan Vitamin ACE
Terdapat pelbagai pilihan suplemen untuk pengidap Cyst atau Fibroid. Yang paling famous dan pernah dicadangkan oleh doktor ialah gabungan GLA dan Vitamin ACE. GLA sangat baik dalam menstabilkan kembali hormon kerana di antara punca utama penyakit Cyst atau Fibroid ini ialah akibat hormon yang tidak stabil.

Vitamin A (boleh didapati di dalam Carotomax), Vitamin C dan Vitamin E pula amat disyorkan kerana tinggi anti-oksidan. Anti-oksidan berfungsi untuk menyahkan atau meneutralkan radikal bebas yang turut menjadi penyebab penyakit ini sekaligus menghalang daripada ianya berulang.

2) Lipotropic Factor Seperti Innositol dan Choline
Lipotropic factor seperti Innositol dan Choline membantu detoxification (menyahkan) estrogen iaitu bertindak melancarkan pemecahan lemak di bahagian hati. Ia bertindak sebagai transport untuk membunag lemak dan kolestrol daripada hati.
Choline boleh didapati daripada hati, telur, emping gandum, susu udang dan salmon manakala fungsi yang hampir sama dalam Inositol boleh diperolehi melalui B8 yang terdapat di dalam B Complex.

3) Omega 3 (EPA dan DHA)
Omega 3 sebagai anti-radang (anti-inflamation) dan boleh didapati dari Omega Guard.

4) Supplement Detox Hati
Suplemen untuk detoks hati (liver enhanced detox supplements) seperti milk thislte, dandelion dan antichone yang boleh didapati melalui DTX Complex.

5) Vitamin B
Vitamin B yang membantu detoksifikasi (methylation) dalam sel hati boleh diperolehi melalui B Complex.

6) Grape Seed Extract
Grape seed extract yang mempunyai kandungan anti-oksidan yang sangat kuat dengan ORAC yang tinggi. Boleh didapati di dalam Vivix.

7) Green Tea
Green tea yang mengandungi anti-oksidan yang tinggi dan boleh diperolehi daripada Cinch Tea.

 


****Jika Berminat Nak Dapatkan Produk Shaklee...nak Jadi Ahli****

RAFHATI MOHAMAD NAPI (ID 869588)

SMS@WHATSAPP: 013 9218084

Facebook : Attiey Mohamad

 *Penafian: Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...