Adakah semua soya bahaya?

Attiey : 0139218084

Ramai dari kita sukakan air soya. Lebih lebih lagi bulan puasa ni, beratur peniaga kat param tu yang jual air soya. Panas, sejuk, pati, air semua ada..soya jagung pun ada.

Akhir akhir ni tersebar di laman sosial bahawa soya tak sesuai untuk lelaki, wanita dan kanak kanak kerana boleh mendatangkan mudarat dalam jangka masa panjang.

Betul ke macam tu?

Ada caranya untuk mengetahui sama ada...

ADAKAH SOYA ANDA SELAMAT?

Adakah kacang soya kegemaran anda…


Ditanam secara organik?
Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
Mengandungi 9 asid amino penting?
Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
Diproses tanpa haba?
Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?

Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.

Apakah penerangan di sebalik ciri-ciri di atas?

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

KACANG SOYA GMO -  lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.

KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan kandungan proteinnya!

KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.Sanggupkah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan?

Mungkin anda dah pernah baca tentang risiko penyakit kanser yang disebabkan oleh soya.. seperti yang digembar-gemburkan.

Jadi, ketahuilah bahawa pemilihan soya yang betul adalah sangat penting.

Jangan tak tahu pulak bahawa soya dari Shaklee iaitu ESP tidak terdedah dengan bahaya bahaya di atas dan sangat selamat jika di ambil dengan betul, insyaAllah.

Read more http://vitaminsemulajadi.com/checklist-soya-yang-selamat/

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...